dinsdag, 16. augustus 2011 - 17:06

Man krijgt 4 jaar cel en 6 jaar rijontzegging voor doodrijden fietsster

Breda/Oosterhout

De rechtbank Breda heeft dinsdag een 21-jarige man uit Oosterhout veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van 6 jaar voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. Dit heeft de rechtbank dinsdag bekendgemaakt.

In de vroege ochtend van eerste Paasdag 24 april van dit jaar reed hij in zijn auto op een kruising van de noordelijke rondweg in Breda een 17-jarig meisje op de fiets aan, dat daarbij om het leven kwam.

De rechtbank acht doodslag bewezen. De man heeft volgens de rechtbank als beginnend bestuurder met zijn roekeloze rijgedrag willens en wetens het risico genomen dat hij - rijdend met een zeer hoge snelheid en met veel te veel drank op - een dodelijk verkeersongeval zou veroorzaken met een andere (zwakkere) verkeersdeelnemer.

De man had 4 uur na de aanrijding nog een alcoholpromillage van 1,26 in zijn bloed, terwijl voor hem 0,2 is toegestaan. Hij reed op de rondweg met een snelheid van tussen 112 en 130 kilometer per uur. De limiet is daar 70 kilometer per uur.

De middag en avond voor het ongeval had de man eerst in Tilburg en daarna in Hoogstraten flinke glazen Bacardi gedronken. Ondanks die hoeveelheden alcohol stapte hij telkens weer in de auto. Later die nacht reed hij via Oosterhout naar Breda.

Door getuigen - onder wie twee agenten - is gezien dat vanaf Oosterhout tot aan de plaats van het ongeval sprake is geweest van een dollemansrit. Na de aanrijding is de man doorgereden. Volgens de rechtbank volgt hieruit dat hij zich in het geheel niet heeft bekommerd om de mogelijke gevolgen van zijn rijgedrag.

De verdediging heeft aangevoerd dat het de man niet volledig kan worden aangerekend dat hij de fietsster niet tijdig zag, omdat ze zonder verlichting zou hebben gefietst en te laat zou zijn overgestoken.

De rechtbank is echter van oordeel dat de man het meisje op haar fiets met reflecterende banden ruim van tevoren had moeten en kunnen zien. En door zijn veel te hoge snelheid was het voor haar onmogelijk om tijdig aan de overkant van de weg te komen.

Het leed voor de nabestaanden van het slachtoffer is groot en onherstelbaar. De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf dit leed ongedaan kan maken.

De rechtbank acht een gevangenisstraf van 4 jaar passend en noodzakelijk. Daarnaast legt de rechtbank een rijontzegging op voor de duur van 6 jaar, die wordt verlengd met de tijd dat de man vastzit.

Ook de man zelf gaat gebukt onder wat hij heeft aangericht en zal hier de rest van zijn leven mee geconfronteerd worden. Hij heeft een blanco strafblad. Zijn auto wordt verbeurd verklaard.

De officier van justitie had 6 jaar gevangenisstraf en 10 jaar rijontzegging geëist.
Provincie:
Tag(s):