dinsdag, 19. april 2011 - 22:45

MÁXIMA, 10 jaar in Nederland

Apeldoorn

Van 8 mei tot en met 4 september aanstaande is op Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘MÁXIMA, 10 jaar in Nederland’ te zien.

Naast haar plaats in de Koninklijke Familie belicht deze unieke expositie de verschillende maatschappelijke functies die prinses Máxima gedurende de afgelopen tien jaar in de Nederlandse samenleving vervulde.

Tien jaar woont prinses Máxima nu in Nederland. Enerzijds vervult zij als echtgenote en moeder een rol in de dynastieke opvolging. Anderzijds heeft zij met haar intensieve en veelzijdige werk, veel in de Nederlandse samenleving en daarbuiten betekend. Alle verschillende ‘rollen’ van prinses Máxima worden in de tentoonstelling belicht, mede aan de hand van foto’s en filmbeelden. De prinses heeft een belangrijke positie verworven binnen de samenleving.

De eerste officiële kennismaking van het Nederlandse volk met de Prinses, namelijk de aankondiging van de verloving met prins Willem-Alexander via de televisie in 2001, is tevens het startpunt van de tentoonstelling. Vervolgens wordt aandacht besteed aan haar introductieperiode met de kennismakingsbezoeken van het paar aan de 12 provincies. En dan volgen de huwelijksvoltrekking in 2002 en de doop van prinses Amalia. Als echtgenote van de Prins van Oranje is zij aanwezig bij de jaarlijkse opening van de Staten Generaal, de viering van Koninginnedag, staatsbezoeken en bijzondere plechtigheden aan andere vorstelijke hoven. Gezamenlijk neemt het prinselijk paar deel aan officiële buitenlandse bezoeken en vertegenwoordigt het Nederland bij grote internationale manifestaties zoals de Olympische Spelen.

Ook vervult prinses Máxima diverse functies op maatschappelijk terrein. Als beschermvrouw is zij nauw betrokken bij het werkveld van het Oranje Fonds, bijvoorbeeld buurtwerk, maatjesprojecten en vergroten van perspectieven voor jongeren. Als erevoorzitter van het platform CentiQ levert zij een bijdrage aan de financiële educatie van jongeren en verstandig omgaan met geld. Prinses Máxima zet zich ook al jarenlang in binnen- en buitenland in voor betere toegang tot financiële diensten voor iedereen, onder andere voor de Verenigde Naties. De bevordering van ondernemerschap ziet zij als instrument voor participatie en economische zelfstandigheid en waardigheid.

Prinses Máxima stemt haar kledingkeuze steeds zorgvuldig af op de betreffende gelegenheid. Van haar elegante kleding, die wordt getypeerd door een modieuze eigen stijl, zullen op de expositie diverse ensembles te zien zijn: de prachtige trouwjurk van ontwerper Valentino, voorbeelden van bijzondere galakleding, maar ook creaties die zij bij activiteiten op velerlei gebied heeft gedragen.
Provincie:
Tag(s):