maandag, 28. februari 2011 - 20:42

Minister Marja van Bijsterveldt op Roelof van Echten College

Hoogeveen

Minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt, heeft maandag een bezoek gebracht aan locatie Julianastraat van het Roelof van Echten College in Hoogeveen. Ze heeft daar college geven aan alle leerlingen uit de examenklassen. Aansluitend werd een politieke markt gehouden, die werd geopend door de Commissaris van de Koningin in Drenthe, Jacques Tichelaar. De politieke middag was een initiatief van Roy Meijer, leerling van de school.

“Het was echt een fantastische middag”, laat Roy na afloop weten. “Het college duurde drie kwartier. Aan de hand van vier thema’s ging de minister met leerlingen in gesprek. Zo hebben we het gehad over de kwaliteit van docenten, het grote aanbod studies van tegenwoordig en het gevoelige thema over de boete voor langstudeerders. Vervolgens konden de leerlingen daarop reageren. De minister ging op een leuke, spontane manier met hun vragen om. Dat leverde goede discussies op. ”

Roy werd bij de organisatie van de middag ondersteund door leerlingen van de school. “Iedereen heeft het super gedaan”, benadrukt Roy. “De ontvangst van de minister, het licht, geluid, alles was in handen van leerlingen. Samen vormden we een fantastisch team. Ik ben blij dat school ons de ruimte heeft gegeven om dat te doen. Het geeft enorm veel voldoening om zo’n middag te organiseren.”

Aansluitend aan het college opende Jacques Tichelaar, Commissaris van de Koningin, de politieke markt. In aula van de school hadden acht jongerenpartijen een stand neergezet om leerlingen uit de bovenbouw te informeren over hun standpunten. Roy: “Ook de markt werd druk bezocht. Ik heb van meerdere schoolgenoten gehoord dat ze informatie hebben opgevraagd en sommige leerlingen zijn zelfs lid geworden van een partij. Zelfs leerlingen die normaal gesproken helemaal niet geïnteresseerd zijn in politiek kwamen naar de markt.

En daar was het Roy nou precies om te doen. “Mensen zeggen vaak dat de politiek ver van jongeren afstaat. Volgens mij komt dit doordat mensen de ideologie van een partij over een samenleving niet meer zien. Dit wilde ik juist weer centraal stellen op die politieke markt. En ik wil hiermee ook graag laten zien dat wanneer je echt graag iets wilt je vaak meer kunt bereiken dan je denkt.”

De organisatie van de politieke middag begon allemaal met een profielwerkstuk. “Ik had niet zoveel zin om een standaard werkstuk te maken”, vertelt Roy. “Toen kreeg ik dit uitdagende idee en dat vond de leraar ook goed. Het begon als een grapje en iets kleins, maar dat ik het voor elkaar zou krijgen om de minister naar onze school te laten komen, dat had ik nooit gedacht. Ik heb er veel tijd in gestopt en ik was vanochtend ook behoorlijk zenuwachtig. Maar achteraf is het alle moeite absoluut waard geweest. Ik heb enorm veel geleerd. Deze middag zal ik niet snel meer vergeten.”
Provincie:
Tag(s):