woensdag, 8. juni 2011 - 8:38

NAVO vraagt Nederland deel te nemen aan bombardementen

Den Haag

De NAVO wil dat Nederland mee gaat doen aan het bombarderen van gronddoelen in Libië. Dit schrijft de Telegraaf woensdag op basis van hooggeplaatste bronnen bij de NAVO.

Maar bronnen binnen Defensie verwachten niet dat Nederland gehoor zal geven aan deze oproep. Woensdag zal minister Hans Hillen (CDA) in Brussel met de NAVO-top overleggen over de missie. Zelf zou Hillen het niet zien zitten om Nederland een grotere rol te laten spelen.

Sinds eind maart voert een coalitie onder leiding van de verdragsorganisatie het bevel over de operatie om de Libische bevolking te beschermen tegen dictator Gadaffi.

Daarbij bewaakte Nederland tot nu toe het luchtruim en de Libische kust, maar dat is volgens de NAVO niet genoeg. Nederland draagt met zes F-16's bij aan de handhaving van het vliegverbod boven land en een mijnenveger patrouilleert voor de kust om het wagenembargo te handhaven.

Nederland is nu een van de weinige landen die niet meedoet aan de bombardementen. Landen als Denemarken, Noorwegen en België doen al wel mee. Italië heeft zijn bijdrage gedurende de missie ook verhoogd.

Om Kaddafi tot val te brengen is van alle lidstaten een zo groot mogelijke inspanning vereist. Met name de Verenigde Staten dringen hierop aan. Zij willen hun aandeel in Libië afbouwen omdat ze ook al op twee andere fronten actief zijn.
Provincie:
Tag(s):