woensdag, 14. december 2011 - 17:57

Nieuw Thialf gaat weer voor wereldtop

Heerenveen

Een hagelnieuw Thialf moet Nederland weer de snelste en duurzaamste laaglandbaan ter wereld opleveren. Een nieuwe generatie topsportaccommodatie op Olympisch niveau.

Zowel Gedeputeerde Staten van Fryslân als burgemeester en wethouders van Heerenveen kozen dinsdag 13 december voor een nieuw stadion bij het Abe Lenstra stadion.

Op een plek waar Thialf klaar is voor de volgende stap die zorgt dat onderwijs, bedrijvigheid, sport en duurzaamheid bij elkaar komen. Het nieuwe Thialf beschikt over de modernste technieken en faciliteiten die het stadion de absolute topstatus geven. Provinciale Staten en de gemeenteraad moeten nog instemmen met het voorstel.

Thialf behoort tot de wereldtop onder de ijsbanen. Door verouderde techniek dreigt die koppositie verloren te gaan. Een nieuw ijsstadion is noodzakelijk om Nederland de koppositie in de schaatssport te laten houden.

Dat de nationale topijsbaan in Heerenveen moet blijven, staat volgens de Friese gedeputeerde Hans Konst vast: "Van natuurijs naar kunstijs en van open naar overdekt, Thialf heeft altijd voorop gelopen. De stap die we nu zetten zorgt voor een stadion met grote maatschappelijke toegevoegde waarde voor Fryslân en voor Nederland."

Konst wil met het nieuwe ijsstadion investeren in het Nederlandse schaatsen, maar wil ook nadrukkelijk dat andere partijen meedoen. "Wij steken onze nek uit door voor een ultramodern, nieuw stadion te gaan. Ik verwacht dan ook van andere partijen en van de markt dat zij investeren", aldus de gedeputeerde. ‘'Samen realiseren we in Heerenveen de sportiefste vierkante kilometer van Nederland, waar turners, voetballers en schaatsers voor topprestaties zullen zorgen.''

Ook wethouder Lykele Buwalda van Heerenveen vindt dat Thialf de topijsbaan van Nederland moet blijven: "Nederland is al jaren toonaangevend in de wereld als het gaat om schaatsen. Vele medailles op EK's, WK's en Olympische Spelen zijn daarvan het bewijs. Schaatsen is een nationale cultuurdrager. Het geeft Heerenveen bovendien een enorme impuls als sportstad. Bovendien biedt een nieuw Thialf nieuwe mogelijkheden om sportgerelateerde activiteiten door te ontwikkelen. Zo krijgt het Centrum voor Topsport en Onderwijs bijvoorbeeld een stevige impuls."

Meeste voordelen
De stuurgroep Nieuw Thialf onder leiding van oud-Aegon topman Johan van der Werf heeft in haar businessplan de mogelijkheden voor een nieuw ijsstadion vergeleken. "Nieuwbouw bij het voetbalstadion levert de meeste voordelen op", zegt Van der Werf.

"Naast de sportieve zijn dat vooral economische en maatschappelijke. Bovendien biedt een nieuw stadion grote kansen voor duurzaamheid. Een nieuw stadion is dus niet alleen van belang voor topschaatsers en schaatsliefhebbers, maar ook voor onder meer de werkgelegenheid, sportparticipatie en onderwijs".

Het nieuwe Thialf
Thialf wordt het duurzaamste stadion ter wereld. Het wordt ook de snelste laaglandbaan wereldwijd. De nieuwste technieken en ontwikkelingen maken van Thialf een toonaangevende ijsbaan met een sterke internationale concurrentiepositie. Het wordt de absolute topper onder de laaglandbanen met betere voorzieningen voor zowel de schaatsers als het publiek.

Vervolg
In februari 2012 spreken Provinciale Staten en de Gemeenteraad zich uit. Dan volgt de uitwerking op haalbaarheid en financiële dekking. In september 2012 volgt een definitief besluit. In 2015 moet het nieuwe Thialf weer de nationale trots voor schaatsend Nederland zijn.
Provincie:
Tag(s):