donderdag, 8. december 2011 - 9:26 Update: 08-07-2014 0:55

Nieuwe genen ontdekt die bloedplaatjes beïnvloeden

Amsterdam

Een internationaal team van wetenschappers van onder andere de Vrije Universiteit Amsterdam heeft 68 nieuwe genetische locaties ontdekt die van invloed zijn op de grootte van en het aantal bloedplaatjes. Zij publiceren hierover in het prestigieuze tijdschrift Nature.

Bloedplaatjes (trombocyten) zijn de onderdelen van bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor stolling van het bloed. Er moeten voldoende bloedplaatjes in het bloed zitten, want een tekort aan bloedplaatjes kan leiden tot blauwe plekken en gevaarlijke bloedingen. Een teveel aan bloedplaatjes zorgt juist voor bloedstolsels die aderen verstoppen, wat kan leiden tot trombose, een hartaanval of een beroerte.

Erfelijke ziekten
Deze omvangrijke studie werd onder 68.000 personen uit Europa en Azië uitgevoerd door 124 onderzoekers uit 13 verschillende landen. Zij vonden niet alleen de genetische varianten die van invloed zijn op de vorming van bloedplaatjes, maar ontdekten ook dat deze overlappen met genen die een rol spelen in erfelijke bloedziektes.

VU-hoogleraar Dorret Boomsma: “Deze resultaten geven meer inzicht in de biologische processen die ten grondslag liggen aan de samenstelling van het bloed. Hoe meer we weten over die processen, hoe beter en gerichter we ziekten die aan bloed gerelateerd zijn, kunnen voorkomen of behandelen."
Categorie:
Tag(s):