donderdag, 22. september 2011 - 12:42

Onderzoek naar behandelingen met ibogaïne

Utrecht

De politie Utrecht doet onder leiding van het Openbaar Ministerie Utrecht (OM) een strafrechtelijk onderzoek naar een woning waar behandelingen gericht op onder andere verslavingsproblematiek worden geboden met de stof ibogaïne.

Aanleiding tot het onderzoek was een dodelijk ongeval op de A2 op 18 maart van dit jaar, waarbij een man door een vrachtwagen werd aangereden. Uit onderzoek bleek dat deze man met de stof ibogaïne was behandeld.

Deze stof is afkomstig van een Afrikaanse plant en beïnvloedt een aantal neurotransmitters. Daardoor zou het een effect hebben op de verslaving. Maar het gebruik van ibogaïne kan ook gevaarlijke bijverschijnselen geven zoals hallucinaties en hartritmestoornissen. In veel landen staat de stof op de lijst van verboden middelen; in Nederland is dat niet het geval.

Na het dodelijke ongeval is het onderzoek gestart in de woning waar de behandelingen werden uitgevoerd en zijn twee behandelaars aangemerkt als verdachten. Het onderzoek richt zich niet alleen op de waarheidsvinding, maar ook op het zo mogelijk stoppen van de behandelingen. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg is over het onderzoek geïnformeerd.

Op 25 augustus heeft zich een nieuw incident voorgedaan. Een persoon die zich had laten behandelen met ibogaïne, is met ernstige gezondheidsproblemen opgenomen in een ziekenhuis in Amsterdam. Hierdoor voelt het OM Utrecht zich genoodzaakt om te waarschuwen voor de mogelijke risico's van een behandeling met de stof ibogaïne. Het is om deze reden dat het OM heeft besloten ruchtbaarheid te geven aan dit nog lopende onderzoek.
Provincie:
Tag(s):