woensdag, 1. juni 2011 - 19:38

Opstelten: 'Faber dient vonnis in Duitsland te ondergaan'

Den Haag

Oorlogsmisdadiger Faber dient zijn levenslange gevangenisstraf in Duitsland te ondergaan. Dat schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag aan zijn Duitse collega Bondsminister Leutheusser-Schnarrenberger en aan de minister van Justitie van Beieren, mw. Merk.

Een land dat een Europees aanhoudingsbevel weigert omdat iemand onderdaan is, is volgens het Europese kaderbesluit gehouden zich bereid te verklaren de straf waarvoor het EAB was uitgevaardigd, zelf ten uitvoer te leggen. Het Nederlandse vonnis is met de brief aan Beieren overhandigd, zodat Duitsland de gevangenisstraf van Faber kan uitvoeren.

De in Nederland geboren Faber is op 9 juni 1947 in Nederland veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege ernstige strafbare feiten die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gepleegd. Kort na zijn veroordeling is Faber naar Duitsland gevlucht.

In november 2010 vaardigde het Openbaar Ministerie een Europees Aanhoudingsbevel uit om Faber naar Nederland te krijgen en hier zijn straf te laten uitzitten. De Duitse rechter heeft zijn overlevering echter recent geweigerd, enkel omdat Faber Duits staatsburger is.
Provincie:
Tag(s):