vrijdag, 10. juni 2011 - 17:31

Positieve testuitslag EHEC-bacterie op Duitse taugé

Den Haag

Vrijdag is in Duitsland voor het eerst een agressieve variant van de EHEC-bacterie aangetroffen op taugé. De taugé werd verbouwd op een biologische boerderij in de deelstaat Nedersaksen. Dit heeft de Duitse regering vrijdagmiddag bekend gemaakt.

Het vermoeden was er al dagen dat deze boerderij de bron van de bacterie-uitbraak was, maar onderzoekers konden tot nu toe de EHEC-bacterie nergens vinden. De bacterie werd uiteindelijk door wetenschappers aangetroffen op een partij taugé in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het westen van Duitsland.

Vrijdagochtend liet het Duitse Robert Koch Instituut al weten dat kiemgroenten, zoals taugé, hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de uitbraak van de EHEC-bacterie zijn. De 26 restaurants waarvan gasten ziek zijn geworden hadden allemaal ingekocht bij dezelfde boerderij in Nedersaksen.

Waarschuwing ingetrokken
Vrijdagochtend werd de waarschuwing om geen tomaten, sla of komkommers te eten al ingetrokken.

Wageningen Universiteit
Taugé is een logischer kandidaat, zegt levensmiddelen-microbioloog Wilma Hazeleger van Wageningen University vrijdag. ‘In ons onderwijs gebruiken we taugé als modelgroente omdat er zoveel bacteriën op zitten. Dat komt door de teeltwijze van deze kiemgroente. De taugézaden worden geweekt in een waterbed bij een hoge temperatuur; precies de omstandigheden waar bacteriën dol op zijn. Taugé kan dus hoge concentraties bacteriën bevatten. De meeste zijn trouwens niet ziekteverwekkend’.

EHEC is een darmbacterie die behoort tot de E. coli groep. Hij is al eens eerder opgedoken op taugé in China en in de VS zijn er partijen vlees mee besmet geraakt, waarschijnlijk omdat de slacht onder onhygiënische omstandigheden had plaatsgevonden. De bacterie maakt een gifstof, die zorgt voor de problemen. Runderen zijn vaak de drager van EHEC en die worden er niet ziek van.

’Het onderzoek naar de bron van een EHEC-besmetting is erg lastig, want EHEC heeft een incubatietijd van een week tot 10 dagen. Bovendien lopen mensen de eerste dag niet gelijk naar de huisarts. Patiënten moeten zich dus nog herinneren wat ze twee weken eerder hebben gegeten’, vervolgt Hazeleger.

‘Stel: de bacterie zat in het water. Dan vind je de bron vermoedelijk niet terug. Of er was een zieke werknemer met diarree die de bacterie op een tuindersbedrijf heeft verspreid. Dat kan heel goed, want een ziek persoon scheidt miljoenen bacteriën uit en je hebt er maar honderd van nodig om ziek te worden. Wellicht is de bron niet meer op te helderen. Maar EHEC is een interessante case voor ons onderwijs, om te laten zien hoe het werkt in de microbiologie’, zegt Hazeleger.

’Er is trouwens geen reden tot paniek. Je kunt kiemgroenten blijven eten, alleen is het verstandig om de taugé even te blancheren, dan zijn de bacteriën dood. Verder is het nooit slim om rauw vlees te eten. Je kunt je biefstukje medium of rare blijven eten, van binnen is het vlees in principe steriel. Het gaat er om dat je het vlees goed aanbraadt, want bacteriën zitten alleen aan de buitenkant. Gehakt moet je wel altijd goed braden’, aldus Hazeleger.
Provincie:
Tag(s):