maandag, 18. april 2011 - 14:17

Somalische piraterijverdachten aangekomen in Nederland

Eindhoven

Maandagochtend zijn de 9 Somalische piraterijverdachten rond half 8 aangekomen op vliegbasis Eindhoven met een KDC-10 transportvliegtuig van de luchtmacht. Dit heeft het ministerie van Defensie maandag laten weten.

De negen verdachten werden vastgehouden aan boord van Hr. Ms. Tromp op verdenking van zeeroof en vuurwapengeweld tegen Nederlandse militairen.

Het onderzoek door de marechaussee heeft de verdenkingen tegen de 9 verdachten verder onderbouwd. Vorige week stelde de rechter-commissaris in Rotterdam hen in bewaring. De raadkamer van de rechtbank Rotterdam beslist deze week over hun verdere voorlopige hechtenis.

Naast de 9 verdachten hield Hr. Ms. Tromp nog 7 andere Somaliërs, onder wie 3 minderjarigen, vast. Zij worden in vrijheid gesteld, omdat de verdenkingen tegen hen onvoldoende waren.

Vissersschip
Begin april wilde de Tromp voor de kust van Somalië een vissersschip (dhow) controleren, toen 2 rigid-hulled inflatable boats (RHIB’s) werden beschoten.

Marinepersoneel op de RHIB’s en schutters op de Tromp beantwoordden het vuur. Het vissersschip bleek gekaapt met aan boord 16 Iraanse vissers die al 4 maanden werden gegijzeld door een groep Somalische piraten.

De militairen troffen een aantal automatische wapens en draagbare raketwerpers aan.
Provincie:
Tag(s):