dinsdag, 4. oktober 2011 - 9:29

SP: Rapport ProRail toont falen privatisering spoor

Utrecht

SP-Kamerlid Manja Smits eist van minister Schultz dat ze nu eindelijk de leiding neemt bij ProRail. Uit een maandag gepresenteerd onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat de Kamer slecht geïnformeerd is over miljardenuitgaven en dat de aansturing belabberd is.

Smits: 'Onder aanvoering van de VVD zijn NS en ProRail opgeknipt en aan hun lot overgelaten. Hier ligt dus een mooie taak voor een VVD-minister om de zelf veroorzaakte chaos weer te herstellen.'

Smits ziet een duidelijke relatie tussen de problemen bij ProRail en de liberaliseringsagenda van verschillende kabinetten sinds 1990: 'ProRail en NS zijn in tweeën geknipt, waardoor één visie op goed openbaar vervoer ingewisseld is voor onderling gekissebis over wie wat moet doen. En de minister laat de controle op €2 miljard aan uitgaven over aan krap drie mensen op haar ministerie.

Smits wil dat er een groot debat komt over de organisatie van het Nederlandse spoorvervoer. Dit zal moeten plaatsvinden na het rapport van de Tijdelijke Commissie Spoor. Deze commissie bestaand uit Kamerleden van verschillende partijen buigt zich vanaf volgende week over de toestand van het Nederlandse spoor en zal hier in januari verslag van doen.
Provincie:
Tag(s):