dinsdag, 1. februari 2011 - 9:20 Update: 08-07-2014 1:00

Verjonging bloedcellen na hartaanval beperkt schade

Schade na een hartaanval is te herstellen door bloedcellen een flinke oppepper te geven. Rubicononderzoeker dr. Reinier Boon is erin geslaagd bloedcellen met een eiwittherapie te ‘verjongen’. Deze methode om oude, zwakke cellen weer werkende te krijgen, effent de weg voor het gebruik van stamceltherapie bij schadeherstel aan het hart.

Mensen die een hartaanval overleven, kampen de rest van hun leven met een verzwakte hartspier. Het deel van het hart dat door de hartaanval getroffen is, sterft namelijk af en kan niet meer bijdragen aan de pompfunctie van het hart. Om het hart te kunnen repareren is het inspuiten van stamcellen in het hart een veelbelovende therapie. Die stamcellen worden geïsoleerd uit het bloed. Maar mensen die een hartinfarct krijgen zijn vaak op leeftijd en hebben een slechte gezondheid. Hierdoor zijn de stamcellen te verzwakt om het hart nog te kunnen oplappen.

Rubicononderzoeker Reinier Boon ontdekte de zwakke plek van cellen die bloedvaten moeten repareren. Het blijkt het eiwit KLF2 te zijn, een eiwit dat ook voorkomt in de bloedvaten. Door de hoeveelheid KLF2 te verhogen in de reparatiecellen (de zogeheten circulerende pro-angiogene cellen, ofwel PACs), wist Boon deze cellen te verjongen. Daarna konden ze weer gebruikt worden om het hart efficiënt te repareren.
Categorie:
Tag(s):