zondag, 21. oktober 2012 - 21:10

Aantal orgaandonoren bijna 25% toegenomen

Leiden

Het aantal orgaandonoren in de periode januari tot en met september van dit jaar is bijna 25 procent hoger dan in dezelfde periode van 2011. Dit heeft de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) zondag bekendgemaakt.

'Hierdoor kunnen meer mensen op de wachtlijst voor een donororgaan geholpen worden. Dat is hard nodig. Jaarlijks overlijden er rond de 150 mensen omdat een donororgaan voor hen te laat komt', aldus de NTS.

De NTS en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben nog geen onderzoek kunnen doen naar de oorzaken van de stijging van het aantal donoren. De afgelopen jaren zijn wel veel maatregelen uitgevoerd om een stijging te bewerkstelligen.

Organisatie ziekenhuizenIn de ziekenhuizen zijn extra medische professionals aangesteld, die zich speciaal bezighouden met orgaandonatie en die hun collega’s helpen met hun gespecialiseerde kennis en ervaring.

Daarnaast is er veel aandacht voor training en opleiding van medische professionals die met orgaandonatie te maken kunnen krijgen. De training Communicatie rond Donatie is bijvoorbeeld breed ingezet in het hele land. Bijna 3000 medische professionals hebben de training al gevolgd.

Masterplan Orgaandonatie
De uitvoering van de initiatieven uit het Masterplan Orgaandonatie blijft een kwestie van lange adem. Veel betrokkenen in de ziekenhuizen, de minister van Volksgezondheid en maatschappelijke organisaties in het land werken hard om de initiatieven tot een succes te maken. Dit harde werken begint mogelijk zijn vruchten af te werpen.

Voorlichting
Er is en blijft veel aandacht voor voorlichting. De grote meerjarige JaofNee-campagne met als jaarlijks hoogtepunt de Donorweek is daar een voorbeeld van. De campagne roept mensen op om hun keuze, ja of nee, te registreren in het Donorregister.

Omdat de kans dat iemand donor kan zijn zo klein is, blijft het van belang dat zoveel mogelijk mensen na hun overlijden donor willen zijn. En registreren van die keuze is belangrijk, omdat de artsen en nabestaanden dan weten wat de wil van de overledene is.

Ontwikkeling
De NTS hoopt dat de stijging van het aantal donoren die zich nu aftekent, de komende jaren doorzet. Maar daarover is op dit moment nog niets definitiefs te zeggen. Het aantal donoren schommelt de laatste 10 jaren rond de 200 donoren per jaar.
Provincie:
Tag(s):