maandag, 17. december 2012 - 19:03

Chimpansee 22 jaar vast op Canarische Eilanden

Almere

In de nacht van 16 december verwelkomde Stichting AAP een nieuwe chimpansee in de opvang: de 22-jarige Macario.

Niet ouder dan vier maanden werd hij bij zijn moeder weggehaald in een Senegalese dierentuin, om verkocht te worden aan een Spaanse familie op Gran Canaria. Jarenlang at en sliep hij samen met de kinderen van het gezin, tot hij volwassen werd en zich niet meer als 'apenkind' gedroeg. Hij werd opgesloten in een kooi op een verlaten terrein, zonder enige vorm van afleiding. Hierdoor ontwikkelde hij ernstig stereotiep gedrag.

AAP werd op zijn bestaan gewezen door twee Spaanse dierenbeschermingsorganisaties*. Zij troffen de chimpansee eenzaam en gefrustreerd aan, continu met zijn hoofd heen en weer wiegend. Macario werd slechts één keer per dag tijdens voedertijd door het hoofd van het gezin bezocht. In zijn kooi was geen enkele vorm van afleiding te vinden en hij had evenmin de mogelijkheid om te klimmen. Af en toe strooide de eigenaar wat zaagsel op de vloer, maar meestal was Macario genoodzaakt op de harde cementvloer te slapen.

David van Gennep, directeur AAP: "Gedurende ons 40-jarig bestaan hebben we helaas al vele dieren in schrijnende situaties gezien, maar het zien van Macario in die kooi bezorgde me wederom kippenvel. Het op deze manier houden van een sociaal en intelligent dier is onmenselijk, maar het komt helaas nog steeds voor in Spanje. Gelukkig gaf zijn ex-eigenaar toe dat Macario niet gelukkig was. Hij heeft spijt van zijn 'aankoop' en gunt Macario een mooi leven bij AAP, mét soortgenoten. Gelukkig is deze meneer tot inkeer gekomen, en ik hoop dat de Spaanse autoriteiten dit voorbeeld gebruiken om de wetgeving rond het houden van exotische dieren te blijven handhaven. AAP staat in ieder geval klaar om dieren in nood te redden. In het geval van Macario samen met ArkeFly, die niet alleen het dier vervoerde, maar ook zijn reis naar Nederland sponsorde".
Provincie:
Tag(s):