woensdag, 12. september 2012 - 20:11

Duurzame drijvende woning Maastricht trekt veel publiek

Maastricht

De eerste volledig duurzame drijvende woning ter wereld die in Maastricht ligt heeft in 4 maanden tijd bijna 6000 bezoekers getrokken. Dit heeft de gemeente Maastricht woensdag laten weten.

De woning die volledig in zijn eigen energie voorziet, elektriciteit, warmte en water, is nog tot zondag 30 september te bezoeken. In deze woning, de Autarkhome, zijn duurzame technieken toegepast die de waterwoning tienmaal energiezuiniger maken dan een gemiddelde woning.

Bezoek gratis
De woning heeft geen kadeaansluiting nodig en is daarom vrij verplaatsbaar en overal aan te leggen. De Autarkhome, ontworpen door Pieter Kromwijk van Coenegracht en Kromwijk Architecten, is aan de Kesselskade (steiger Stiphout) in Maastricht als modelwoning neergelegd en gratis voor het publiek te bezoeken.

Het doel is om inwoners en bezoekers van Maastricht te inspireren om thuis met energiebesparing en duurzame energie aan de slag te gaan. Dit wordt nog makkelijker gemaakt doordat het Rijk en de Provincie hier momenteel ook subsidie op geven.

Belangstelling van Delft tot Dubai
Naast de vele individuele bezoekers hebben ook tientallen groepbezoeken plaatsgevonden aan de Autark. Dit heeft geleid tot bijvoorbeeld concrete interesse in de Autarkhome vanuit meerdere gemeenten (onder andere Delft en Rotterdam) en provincies (Friesland en Flevoland). Ook projectontwikkelaars uit Zweden en Dubai hebben concrete interesse getoond in de Autarkhome.

Laatste drie weken
De Autarkhome is nog drie weken gratis te bezoeken. De openingstijden zijn op woensdag van 14-17 uur en op zaterdag en zondag van 10-17 uur.

Op woensdag is er ook een energieadviseur aanwezig die tips geeft over energiebesparing in eigen huis. Deze adviseur wijst bezoekers ook op de verschillende actuele subsidiemogelijkheden bij Provincie en Rijk. De laatste openstelling van de Autarkhome is op zondag 30 september 2012.
Provincie:
Tag(s):