donderdag, 11. oktober 2012 - 18:33

Enschedeër vast voor minstens 75 misdrijven

Enschede

Sinds begin juli 2012 vinden er in de regio Twente veel diefstallen uit bedrijfsauto’s plaats, waarbij onder meer gereedschappen en navigatieapparatuur, maar vooral tankpassen zijn gestolen.

Uit onderzoek is gebleken dat de tankpassen kort na de diefstal vaak werden gebruikt om benzine of diesel te tanken. Door een tiental aangevers van de diefstallen en eigenaars van tankstations zijn aan de Politie Twente camerabeelden ter beschikking gesteld.

Bij het uitkijken van deze beelden bleek dat de diefstallen en de tankbeurten door steeds dezelfde persoon werd gepleegd, waarbij de verdachte een aantal keren door anderen werd vergezeld.

Op vrijdag 21 september jl. werd deze verdachte, een 37-jarige man uit Enschede, aangehouden. Bij zijn aanhouding bleek hij in het bezit te zijn van een week daarvoor gestolen tankpas en een zevental met benzine gevulde jerrycans. Ook was de man in het gezelschap van een 38-jarige man uit Enschede, die als medeverdachte werd aangehouden. Deze man is inmiddels door justitie in vrijheid gesteld.

De 37-jarige Enschedeër is de afgelopen weken intensief verhoord. Hij wordt in verband gebracht met tientallen diefstallen uit bedrijfsbussen, die in de periode juli-september 2012 in Enschede, Hengelo, Losser, Oldenzaal en Haaksbergen werden gepleegd.

Daarnaast wordt de man ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij verduistering van een geleasde auto, doorrijding na aanrijding, brandstichting en een bedrijfsinbraak. In totaal gaat het (voorlopig) om 75 misdrijven.

De gestolen gereedschappen en andere gebruiksvoorwerpen werden verkocht of weggegooid. Met de gestolen tankpassen werden in totaal voor duizenden liters aan brandstof getankt.

De brandstof werd voor een deel door de aangehouden man zelf gebruikt, maar de meeste benzine en diesel werd door hem doorverkocht. Naar schatting gaat het hier om een bedrag € 15.000,- aan op deze manier getankte brandstof.

De man zit voorlopig in gevangenhouding voor 90 dagen. Het onderzoek naar hem en naar mogelijke andere betrokkenen gaat verder.
Provincie:
Tag(s):