zaterdag, 29. september 2012 - 23:12 Update: 08-07-2014 0:46

Eriksen staat op en beslist Ajax - FC Twente

(Elf Voetbal) Ajax heeft de Eredivisie spannend gehouden. In de topper tegen FC Twente vertolkte Christian Eriksen een heldenrol. De Deense jongeling leverde de enige treffer: 1-0.

Ajax, de club met het hoogste scoringspercentage van de Eredivisie, was vanaf 5 februari 2012 al twintig wedstrijden op rij ongeslagen in de Eredivisie. Ajax-trainer Frank de Boer verloor bovendien nog nooit van de Enschedeërs, die dit seizoen als enige club nog de 100%-score hadden. Steve McClaren won als manager van de Tukkers slechts één van de vijf ontmoetingen die hij met de Amsterdammers had. Daarnaast triomfeerde FC Twente slechts in drie van haar 46 uitwedstrijden tegen Ajax. De laatste keer was op zondag 6 februari 2005, toen het 1-2 werd.

Zou FC Twente vandaag winnen in de Amsterdam ArenA, dan zou de club de eerste ploeg in zeven jaar zijn die al haar eerste zeven duels vanaf de competitiestart wint. Tevens zou dan een clubrecord van 44 jaar worden verbroken. Het liep echter anders. Ajax kreeg de eerste kans van de wedstrijd via Ryan Babel, die een voorzet van Eriksen net niet kon binnen tikken bij de eerste paal. Onder toeziend oog van Real Madrid-coach José Mourinho, die komende week Ajax moet bestrijden in de Champions League, vielen er weinig kansen te noteren in het eerste halfuur. De clubs keken de kat uit de boom.

Na 33 minuten lieten de Tukkers zich voor het eerst gelden. Oud-Ajacied Robbert Schilder zette goed voor, maar Nacer Chadli kopte de bal te zwak in. Ajax-doelman Kenneth Vermeer bracht eenvoudig redding. Kort daarop waren het de centrumverdedigers van Ajax, Toby Alderweireld en Niklas Moisander, die (al dan niet op afstand) voor doelgevaar zorgden. Beiden verzuimden echter om de score te openen. Vlak voor de pauze claimde de Ajax-aanhang een strafschop na een vermeende handsbal van verdediger Douglas. Scheidsrechter Pieter Vink zag het anders en liet doorspelen.

Ajax zette druk in de eerste fase van het tweede bedrijf, maar langzaamaan was het FC Twente dat een licht overwicht kreeg. Zo vielen er kansen te aanschouwen van Schilder, Luc Castaignos en Peter Wisgerhof, die de bal gevaarlijk volleerde. Daarna werd een krachtige kopbal van Chadli gekeerd door Vermeer. Een cruciale redding, aangezien Ajax kort daarop aan de leiding kwam. Eriksen deed wat De Boer van hem verlangt: belangrijk worden. Een geplaatst schot van buiten het zestienmetergebied belandde tegen de touwen. Zo scoorde Ajax voor de 21e keer op rij in de Eredivisie. Vlak na de 1-0 leek de 2-0 in de maak, maar Wisgerhof wist na een scrimmage van Alderweireld en Siem de Jong de bal op miraculeuze wijze buiten het FC Twente-doel te houden.

De wedstrijd eindigde met twee opvallende momenten. Wout Brama kreeg een gele kaart, nadat Eriksen over zijn eigen benen struikelde en de 19-jarige middenvelder Fabian Sporkslede maakte zijn debuut in de Eredivisie. De jongeling verving Babel, waardoor De Jong de spits van Ajax werd. Invloed op de eindstand van de ietwat tegenvallende topper had zijn inbreng niet.
Categorie:
Tag(s):