woensdag, 15. februari 2012 - 17:48 Update: 08-07-2014 0:54

'FIFA wil wereldtitel 1978 alsnog aan Oranje geven!'

Amsterdam

(Elfvoetbal) Volgens diverse Zuid-Amerikaanse media, waaronder El Tribuno, is de kans aanwezig dat de FIFA een onderzoek gaat instellen naar de gang van zaken rond het Argentijnse voetbalelftal, dat Oranje in de finale van het WK van 1978 na verlenging versloeg.

Afgelopen week verklaarde de Peruaanse oud-senator Genaro Ledesma onder ede dat de 6-0 winst van Argeninië op Peru met behoorlijk wat hulp van de verliezende partij tot stand was gekomen.

De Argentijnen moesten op 21 juni 1978 met vier goals verschil winnen om in doelsaldo bovenaan te eindigen in de tweede groepsfase van het toernooi. Dat gebeurde. Door de ruime zege bereikte Argentinië ten koste van aartsrivaal Brazilië de finale van het WK in eigen land.

Niet alleen de uitslag viel overigens op, ook het tijdstip van spelen. De Brazilianen speelden eerder op de dag, waardoor de Argentijnen precies wisten wat voor uitslag er neer gezet moest worden.

Na de eerste plaats in de groep, haalde Argentinië de finale. Daarin werd Nederland na verlenging met 3-1 verslagen. Ledesma vertelde onder ede dat aan de basis van de ruime overwinning een politieke grondslag lag.

President Francisco Bermudez van Peru zou een deal gesloten hebben met Jorge Videla: in ruil voor een ruime overwinning zou de Argentijnse dictator zorg dragen voor dertien Peruaanse dissidenten, onder wie Ledesma.

Betrokkenen uit het Argentijnse elftal hebben deze week zelf afstand genomen van de manier waarop het wereldkampioenschap destijds tot stand is gekomen. "Met wat ik nu weet", zegt oud-aanvaller Leopoldo Luque tegenover het Algemeen Dagblad, "kan ik niet zeggen dat ik trots ben op onze overwinning. Maar de meesten van ons realiseerden op dat moment niet wat er aan de hand was. We speelden gewoon voetbal."

Een woordvoerder van de wereldvoetbalbond wilde het nieuws over een eventueel onderzoek tegenover de Persgroep Digital bevestigen noch ontkennen. "We kunnen niet ingaan op speculatie in de media. Mocht het tot een onderzoek komen, hoort u dat te zijner tijd."
Categorie:
Tag(s):