woensdag, 10. oktober 2012 - 17:10

FIOD legt beslag op panden en bankrekeningen in witwasonderzoek

Den Haag

De FIOD Haarlem, team anti-witwassen, heeft woensdag beslag gelegd op 18 panden in Den Haag in het kader van een witwasonderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. 'Ook is beslag gelegd op te betalen huurpenningen en bankrekeningen op naam van verdachten', meldt het ministerie van Financiën woensdag.

Het onderzoek richt zich op vier verdachten; vader (68 jaar), moeder (66 jaar), zoon (45 jaar) en zoon (43 jaar) uit Den Haag. De Zoon (45 jaar) is in 2009 veroordeeld voor het plegen van valsheid in geschrifte, oplichting en deelname aan een criminele organisatie tot een gevangenisstraf van 8 maanden onvoorwaardelijk en een geldboete van 50.000 euro.

De verdenking is dat het gezin het geld dat uit deze misdrijven is verkregen, circa 3.5 miljoen euro, heeft witgewassen. Dat hebben ze vermoedelijk gedaan door via buitenlandse vennootschappen in Liechtenstein en Saint Vincent and the Grenadines vier panden aan te kopen om zo te verdoezelen dat de verdachten vermoedelijk de eigenaren van die panden zijn.

Naast de beslaglegging in Nederland heeft woensdag in Liechtenstein een doorzoeking plaatsgevonden bij een trustkantoor dat op papier eigenaar is van de vier panden, maar handelt voor en namens verdachten. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat verdachten vermoedelijk beschikken over een bankrekening in Zwitserland op naam van één van die Liechtensteinse bedrijven. Ook op deze bankrekening is beslag gelegd.
Provincie:
Tag(s):