dinsdag, 20. maart 2012 - 17:38

Flinke schade bij aanvaring op de Beneden-Merwede

Sliedrecht

Bij een aanvaring tussen een varend schip en twee afgemeerde schepen op de Beneden-Merwede bij Sliedrecht is vanochtend vroeg flink wat schade ontstaan. Problemen met de motoren waren volgens de schipper van het varende schip de oorzaak van de aanvaring.

Omstreeks 03.00 uur voer het lege duwstel, een motorvrachtschip met daarvoor gekoppeld een duwbak, op de Beneden-Merwede richting Rotterdam. Volgens de schipper van het schip kreeg hij problemen met de motoren en kon hij niet meer verhinderen dat zijn duwstel in aanvaring kwam met twee schepen die bij een scheepswerf naast elkaar lagen afgemeerd.

Het binnenste schip, een tanker, kwam met twee flinke krassen nog goed weg. Maar het vrachtschip daarnaast werd vol geraakt en liep zware schade aan het voorschip op. Het stuurboord-voorschip werd flink ingedrukt, een vloei van het stuurboordsanker werd verbogen en zelfs in lengterichting gespleten. En net onder de dekslijn werd het voorschip over een lengte van 3,5 meter volledig opengescheurd. De duwbak van het duwstel zelf liep door de aanvaring minieme schade op.

De Waterpolitie van het KLPD onderzoekt nu of de aanvaring inderdaad te wijten is een defect in de voortstuwing. Het certificaat van het schip is door de Inspectie Leefomgeving en Transport ingetrokken. De Waterpolitie zal in ieder geval proces-verbaal opmaken voor de volgende overtredingen: het vaartijdenboek was de afgelopen vijf dagen niet ingevuld, het schip voer in de exploitatiewijze B maar daarvoor was de voorgeschreven bemanning niet aanwezig.
Provincie:
Tag(s):