dinsdag, 24. juli 2012 - 19:55

Ganzen worden verjaagd met laser

Lelystad

Om de overlast van ganzen op het strand van recreatieplas 't Bovenwater te verminderen, gaat de gemeente de ganzen verjagen met behulp van laserstralen.

Deze verjaagtechniek is vrij nieuw en sinds begin dit jaar op de markt gebracht voor de agrarische sector. Het is voor het eerst dat de lasertechniek toegepast wordt bij het verjagen van ganzen in het water. De eerste resultaten van deze diervriendelijke verjaagmethode lijken veelbelovend.

De gemeente heeft de afgelopen weken met inzet van een hond geprobeerd de ganzen van het strand te verjagen omdat ze zorgen voor veel overlast. Tot op heden heeft dit niet het gewenste effect gehad. Om niet meteen tot afschot van enkele ganzen over te gaan, gaat de gemeente nu eerst met het gebruik van ene laser proberen de ganzen te verjagen. Het betreft een pilot en in week 31 zal daadwerkelijk gestart worden met het verjagen van de ganzen bij 't Bovenwater. Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen zal er dagelijks verjaagd worden voor een periode van maximaal twee weken.

De laser is een klein en geluidloos apparaat dat over een grote afstand een brede groene straal geeft. De ganzen zien de groene laserstraal als een fysiek object dat hen wil raken. De enige manier om niet geraakt te worden is wegvliegen (reflex). Door het gebruik van de lasertechniek hoopt de gemeente dat de ganzen definitief verjaagd worden omdat ze het gebied als onveilig beschouwen.
Provincie:
Tag(s):