dinsdag, 25. september 2012 - 15:26

'Groei aantal megastallen laat noodzaak landelijk verbod zien'

Amsterdam

Steeds meer koeien komen niet meer buiten door schaalvergroting in de veehouderij, blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens Milieudefensie laten de cijfers van het CBS zien dat de trend van schaalvergroting doorgaat als de overheid niet ingrijpt.

Dit jaar stelde staatssecretaris Bleker maximum grenzen voor het aantal dieren in een stal voor. Uit de cijfers blijkt dat er nu al bijna 300 megastallen boven deze grens zitten.“We zien dat zelfs de gigastallen in opkomst zijn, met de norm van Bleker zit je bij melkkoeien op zes keer een gemiddeld bedrijf, en zelfs deze veel te hoge norm wordt steeds meer overschreden,” aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie.

“Er moet snel actie ondernomen worden om te voorkomen dat gigantische ondernemingen straks alle middel- en kleine bedrijven opslokken, met alle gevolgen voor dierenwelzijn en milieu vandien.” De schaalvergroting in de veehouderij staat haaks op de vrije uitloop voor dieren. Steeds meer koeien staan permanent op stal.

Breunissen: “Schaalvergroting is funest voor dierenwelzijn: hoe groter het bedrijf, hoe minder weidegang. Er moet snel actie ondernomen worden om te voorkomen dat straks meer dan de helft van de koeien permanent nooit meer buiten komt.” Volgens Milieudefensie moet de overheid met een duidelijk verbod op megastallen komen. ”Er is geen draagvlak voor megastallen onder de Nederlandse bevolking, toch gaat de schaalvergroting maar door omdat de politiek niet ingrijpt.”
Provincie:
Tag(s):