maandag, 17. december 2012 - 12:24

Groningse oudejaarsclub moet knip trekken om nodeloze politie-inzet

Amsterdam

Een oudejaarsclub uit het Groningse dorp Tolbert verzint rond de jaarwisseling vaak een stunt, meestal om aandacht te vragen voor een goed doel in het dorp.

In december 2002 leidde deze stunt tot nodeloze politie-inzet in Amsterdam. De rechtbank heeft bepaald dat de oudejaarsclub de kosten hiervan moet betalen.

Vlak voor Kerstmis 2002 schreef de club een anonieme brief aan een Amsterdams museum, waarin stond dat zij in het bezit waren van twee beroemde, uit het museum gestolen schilderijen. In de daaropvolgende correspondentie werd gezegd dat het museum de kunstwerken terug kon krijgen door 50.000 euro losgeld te betalen. Afpersing dus. Ondanks de instructie "géén politie" schakelde het museum het Amsterdamse korps in. "Uiteindelijk staken wij meer dan 250 uur nodeloos recherchewerk in de zaak", zegt Lodewijk Bosch van Drakestein, juridisch adviseur politie Amsterdam-Amstelland. "Op 31 december bleek dat het een oudejaarsgrap betrof. De briefschrijvers hadden de schilderijen helemaal niet, ze wilden met de stunt geld inzamelen voor een nieuwe tribune voor de plaatselijke voetbalvereniging."
Provincie:
Tag(s):