zondag, 23. september 2012 - 20:37

Grote verkeerscontrole snelweg A50 bij Son

Son

Op de snelweg A50 in de rijrichting Eindhoven t.h.v. BP benzinestation de Sonse Heide heeft de politie zaterdagavond een grote verkeerscontrole gehouden.

De controle werd omstreeks 21.00 uur gestart en ging door tot zondagochtend 3.00 uur. Naar verluid waren er tussen de 100 en 120 man in de weer om alles in goede banen te laten verlopen.

Naast de politie waren ook de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee, Douane en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) massaal aanwezig. Van iedere bestuurder werd een blaastest afgenomen. Naast de controle op drugs- en alcoholgebruik werd er gecontroleerd op autopapieren en eventuele openstaande boetes welke direct geïncasseerd werden.

In beide richtingen naast de snelweg tussen Son en Breugel en Sint-Oedenrode was een mobiele flitser opgesteld. Tevens was de politie volop aanwezig in onopvallende voertuigen en wisten op deze manier ook nog diverse automobilisten te betrappen op strafbare feiten.

Maar liefst 17 bestuurders bleken te diep in het glaasje gekeken te hebben, 19 bestuurders kregen een bekeuring omdat ze hun rijbewijs niet konden tonen en de Belastingdienst inde bijna 40.000 euro.

Aangehouden
Er werden twee personen aangehouden. Een verdachte werd betrapt op het vervoeren van 72 (vermoedelijk) XTC-pillen, MDMA-gelijkend poeder en voor het bij zich hebben van een steekwapen. De tweede verdachte is een automobilist. Hij reed in een voertuig dat was gestolen. Vier personen kregen een boete voor het rijden zonder rijbewijs.

Gladde banden
Bij de verkeerscontrole werden ook voertuigen gecontroleerd op verlichting en andere technische zaken zoals gladde banden (4xpv) APK (2x), rijden zonder verzekering (3x) en rijden zonder kenteken (1x).

Geldboetes
Zes personen moesten nog openstaande geldboetes betalen met een totaal van 1.590 euro . Elf belastingschuldigen betaalden in totaal 33.994 euro aan de Belastingdienst, een van de externe partners die deelnam aan de controle. Aan de controle deden verder mee de teams Verkeershandhaving van de eerder genoemde politiekorpsen, het Openbaar Ministerie, de Vreemdelingenpolitie, de Koninklijke Marechaussee, Douane, Rijkswaterstaat en de RDW. In totaal ruim 100 medewerkers.

ANPR
In beide richtingen stond naast de snelweg tussen Son en Breugel en Sint-Oedenrode een ANPR opgesteld. De ANPR is een camera die is gekoppeld aan een computersysteem waarin kentekens zijn opgeslagen. Deze kentekens kunnen voor verschillende zaken voorkomen, zoals onder andere diefstal van een auto of een openstaande boete.

Kentekens van passerende voertuigen worden gescand, opgeslagen en razend snel vergeleken met de kentekens die in de bestanden voorkomen. In totaal zijn er 4500 voertuigen door de ANPR gecontroleerd, waarvan 104 zogeheten 'hits' opleverden op het gebied van bijvoorbeeld belastingschulden en/of openstaande geldboetes. In totaal zijn er op de controleplaats 1.336 voertuigen gecontroleerd en zijn er evenzoveel blaastesten afgenomen.

De grootscheepse verkeerscontrole werd gehouden in samenwerking van de politieregio's Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost. De locatie van de controle, de Sonse Heide, ligt momenteel op de grens tussen beide regio’s in en is straks het hart van de regio Oost-Brabant. In deze nieuw te vormen regio welke onderdeel is van de Nationale Politie die vanaf 1 januari a.s. van start gaat gaan beide regio's op.
Provincie:
Tag(s):