dinsdag, 14. februari 2012 - 8:21

Het Rode Kruis opent giro 5125 voor slachtoffers geweld Syrië

Amsterdam

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal slachtoffers door het geweld in Syrië. De bevolking, maar vooral de gewonden en vluchtelingen worden daarvan de dupe.

Duizenden mensen zijn vanwege het geweld op de vlucht geslagen. Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan staan de slachtoffers bij door voedselpakketten, medicijnen, tenten, dekens, keukensets en andere benodigdheden uit te delen.

Duizend lokale vrijwilligers voorzien de slachtoffers niet alleen van hulpgoederen, maar verlenen met mobiele klinieken ook medische zorg en voeren operaties uit op locatie. Er is in totaal ruim 11,5 miljoen euro nodig om de hulpverlening in Syrië voort te kunnen zetten. Het Nederlandse Rode Kruis heeft daarom het giro rekeningnummer 5125 geopend.

Afgelopen weekend heeft het Rode Kruis in de stad Homs hulpgoederen uitgereikt aan duizenden slachtoffers. Ook in de stad Bludan biedt het Rode Kruis hulp aan de slachtoffers. Duizenden mensen zijn vanwege het geweld naar Bludan gevlucht uit de nabijgelegen stad Al-Zabadani, 50 kilometer ten noordwesten van Damascus.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft vorig jaar 2 van de 40 ambulances aangeschaft om de gewonden te kunnen assisteren die niet naar het ziekenhuis durven te gaan. Deze mensen kunnen anoniem hulp krijgen. Ook zijn trainingen van het medisch personeel gefinancierd. Het Rode Kruis gaat door met de humanitaire hulp aan de Syriërs die getroffen worden door de onrust. Het is op dit moment de enige hulpverleningsorganisatie die hulp mag verlenen in Syrië.

Volgens Ad Beljaars, Midden Oosten deskundige van het Nederlandse Rode Kruis, is vooral de bereikbaarheid van de gebieden en de veiligheid van de Rode Kruis vrijwilligers een groot probleem. Beljaars, net teruggekeerd uit Syrië, maakt zich vooral zorgen over het geweld tegen de hulpverleners.

Er zijn al meerdere vrijwilligers om het leven gekomen tijden het werk. Zo werd onlangs het Hoofd van de Syrische Halve Maan vermoord en stierven verschillende ambulance medewerkers. Vorige week verloor een vrijwilliger zijn benen. “Een tragedie in het door geweld geteisterde land waar het aantal burgerslachtoffers nog altijd in hoog tempo toeneemt”, aldus Beljaars.
Provincie:
Tag(s):