vrijdag, 29. juni 2012 - 17:54

Koelste juni in ruim vijftien jaar

De Bilt

Juni was nat, vrij somber en koel. In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur ongeveer 14,8 graden tegen 15,6 graden normaal. ‘Sinds 1995 is deze maand niet zo koel geweest’, meldt hete KNMI vrijdag.

De laatste jaren jaar was juni meestal een warme maand. Nu moesten we geduld hebben tot 28 juni voor de temperatuur op veel plaatsen de 25 graden passeerde. De Bilt telde deze maand slechts een zomerse dag, terwijl juni er gewoonlijk vijf voor zijn rekening neemt.

Tropisch in Limburgse Ell
Op 28 juni was in het zuiden lokaal zelfs tropisch: Ell in Limburg noteerde 30,4 graden, de hoogste temperatuur van de maand. Op 3 en 4 juni kwam de temperatuur zelfs niet hoger dan 9 tot 11 graden. Zulke koele dagen waren in juni sinds 1975 niet meer voorgekomen.

Opmerkelijk genoeg was de voorgaande mei juist heel warm waardoor zomermaand juni dit jaar amper warmer was dan de voorjaarsmaand. Dat gebeurt niet vaak. Aan de grond, op vliegbasis Twenthe, kwam het op vier dagen in juni plaatselijk zelfs nog tot vorst.

Nat
De wisselvallige juni met plaatselijk bijna elke dag regen was ook een natte maand. Gemiddeld over het land viel circa 95 mm tegen een langjarig gemiddelde van 68 mm. In het zuiden van het land viel op veerschillende plaatsen 100 tot 150 mm, in het midden en noorden kwamen sommige weerstations
uit op 75 mm.

Windhoos
Flinke onweersbuien leidden plaatselijk tot wateroverlast en schade door blikseminslag of zware windstoten of windhozen. Op 7 juni werd het Limburgse Montfort getroffen door een windhoos.

Zon
De zon scheen landelijk gemiddeld ongeveer 175 uur tegen 201 uur normaal. Juni was dus ook een vrij sombere maand, waarbij de kust nog de meeste zon kreeg. In Wijk aan Zee registreerde het KNMI omstreeks 215 uur zon, ook dat is voor juni onder de norm.
Provincie:
Tag(s):