donderdag, 21. juni 2012 - 8:01

Kwaliteit verzorgingsplaatsen langs snelwegen moet beter

Den Haag

De kwaliteit van verzorgingsplaatsen (parkeerplaatsen met wegrestaurants langs de snelweg) in Nederland is verbeterd, maar kan nog niet wedijveren met de top in Europa.

Dat concluderen de ANWB en haar Europese zusterclubs na een steekproef onder 65 verzorgingsplaatsen uit veertien landen in Europa.

Verzorgingsplaatsen in Zwitserland en Oostenrijk scoren het hoogst. Beide Alpenlanden bieden bijvoorbeeld de meest moderne sanitaire faciliteiten. Niet alleen zag het sanitair er schoon uit, ook bleek het met de hygiëne goed te zitten. Verzorgingsplaats Wörthersee aan de A2 in Oostenrijk haalde de beste score. Over Ruma aan de A1 in Servië waren de onderzoekers het minst te spreken. Nederlandse verzorgingsplaatsen zitten qua sanitaire voorzieningen in de middenmoot.

Twee jaar geleden haalde Nederland bij een steekproef onder toiletten bij tankstations langs de snelweg de laatste plaats, met name veroorzaakt door slecht en onhygiënisch sanitair. De ANWB heeft daarop in Nederland beheerders van verzorgingsplaatsen aangemoedigd om de kwaliteit te verbeteren. De ANWB ziet met tevredenheid dat Rijkswaterstaat investeert in betere voorzieningen op verzorgingsplaatsen. Tegelijkertijd blijft de bond er bij beheerders van tankstations en wegrestaurants op aan dringen om meer aandacht te besteden aan sanitair.

Bij de steekproef is er naast hygiëne onder meer ook aandacht besteed aan de aanblik van de kiosk, faciliteiten voor gezinnen, veilig parkeren en de prijzen van producten.

De ANWB blijft de ontwikkelingen volgen aan de hand van reacties van haar leden. In het buitenland concentreert de ANWB dit jaar haar aandacht op het sanitair langs de Franse tolwegen, vanwege het grote aantal Nederlandse vakantiegangers en hun reacties.
Provincie:
Tag(s):