donderdag, 31. mei 2012 - 12:19 Update: 08-07-2014 0:51

Levensbedreigende Latijns-Amerika parasiet maakt opmars naar Europa

Amsterdam

De ziekte van Chagas, afkomstig uit Latijns-Amerika, komt steeds vaker voor in Europa. De parasiet kan het hart of de ingewanden doen zwellen tot ze ontploffen. Experts vergelijken de situatie met de beginjaren van de hiv/aids-epidemie.

De ziekte van Chagas, ook bekend als Amerikaanse trypanosomiasis, is een potentieel levensbedreigende ziekte veroorzaakt door de protozoaire parasiet. Het komt voornamelijk voor in Latijns-Amerika, waar het meestal op de mens wordt overgebracht door de ontlasting van de parasiet.

Volgens de Wereld Gezonheidsorganisatie de WHO zijn naar schatting 10 miljoen mensen besmet over de hele wereld, vooral in Latijns-Amerika waar de ziekte van Chagas endemisch is. Meer dan 25 miljoen mensen lopen het risico van de ziekte. Volgens cijfers van de WHO zijn in 2008 meer dan 10.000 mensen om het leven gekomen.

Distributie
De ziekte van Chagas komt vooral voor in Latijns-Amerika. Echter, in de afgelopen decennia is het steeds meer ontdekt in de Verenigde Staten van Amerika, Canada, veel Europese en enkele West-Stille Oceaan. Dit is voornamelijk het gevolg van mobiliteit van de bevolking tussen Latijns-Amerika en de rest van de wereld. Minder vaak, is het gevolg van een infectie via bloedtransfusie, verticale overdracht (van geïnfecteerde moeder op kind) of orgaandonatie.

Tekenen en symptomen
De ziekte van Chagas presenteert zich in twee fasen. De eerste, acute fase duurt ongeveer twee maanden na de besmetting. Tijdens de acute fase, een groot aantal parasieten in het bloed circuleren. In de meeste gevallen zijn de symptomen afwezig of mild, maar kan koorts, hoofdpijn, vergrote lymfeklieren, bleekheid, spierpijn, moeite met ademhalen, zwelling en buik-of pijn op de borst te nemen. In minder dan 50% van de mensen gebeten door een triatomine bug, kan kenmerkende eerste zichtbare tekenen een huidletsel of een paarse zwelling van de oogleden van een oog.

Tijdens de chronische fase worden de parasieten vooral verborgen in het hart en de spijsvertering spier. Tot 30% van de patiënten last hebben van hartaandoeningen en tot 10% last van maag (meestal uitbreiding van de slokdarm of dikke darm), neurologische of gemengde wijzigingen. In latere jaren van de infectie kan leiden tot plotselinge dood of hartfalen als gevolg van voortschrijdende vernietiging van de hartspier.

Overdracht
In Latijns-Amerika worden de parasieten voornamelijk overgebracht door het geïnfecteerde ontlasting van bloedzuigende triatomine bugs. Deze bugs doorgaans leven in de plooien van de slecht gebouwde woningen in landelijke of voorstedelijke gebieden. Normaal verbergen ze gedurende de dag en worden 's nachts actief wanneer ze zich voeden met menselijk bloed. Ze bijten meestal in een open gebied van de huid, zoals het gezicht, en de bug ontlasting in de buurt van de beet.

Behandeling
Op dit moment is er wel een geneesmiddel voor handen, maar dat is alleen 100 procent genezend wanneer het bij de acute fase wordt toegediend. Er blijkt nog steeds geen vaccin tegen de ziekte van Chagas.
Categorie:
Tag(s):