woensdag, 26. september 2012 - 13:06

Levenslang geëist voor 4-voudige moord

Rotterdam

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een levenslange straf geëist tegen de man die ervan verdacht wordt in mei vorig jaar vier vrouwen te hebben doodgeschoten, en een man te hebben neergeschoten.

Volgens de officieren van justitie zou het motief gelegen kunnen zijn in het feit dat twee van de vier vrouwen een eind aan een relatie met hem hadden gemaakt.

De man, die de moorden heeft bekend, schoot op 16 mei 2011 in Zwijndrecht twee zussen van 29 en 23 jaar en hun moeder van 58 in hun woning dood. De nu 65-jarige vader werd geraakt maar kon aan de schietpartij ontkomen.

Het 23-jarige meisje had een vriendschappelijke relatie met de man gehad, maar ze had daar een eind aangemaakt omdat hij haar mishandelde. Toen politie en OM de man op het spoor kwamen, en een doorzoeking in zijn woning werd gedaan, werd het lichaam van een 20-jarige Amsterdamse vrouw gevonden.

Zij was enkele dagen voor de schietpartij in Zwijndrecht door haar moeder en verloofde als vermist opgegeven. De verdachte bekende haar te hebben gedood op de dag dat ze verdween, vier dagen voor de dodelijke schietpartij in Zwijndrecht.

Alle vrouwen werden doelbewust vermoord, aldus de officier. Zo werden ze allemaal onder andere in het hoofd geraakt. Dat de vader van het Zwijndrechtse gezin de schietpartij overleefde, zou volgens het OM mogelijk gekomen zijn omdat de kogels in het wapen op waren. De verdachte zelf ontkende dat.

Volgens het OM past maar één straf voor de gebeurtenissen in mei 2011, ook al om de maatschappij maximaal tegen de verdachte te kunnen beschermen. De verdachte sprak in een later gevonden briefje dat hij de Amsterdamse vrouw had vermoord uit ,,wraak’’. Over de Zwijndrechtse moorden heeft de verdachte geschreven dat die waren gepleegd om zijn ,,eer’’ te redden.

Er is onderzoek gedaan naar de psyche van de verdachte. Hij heeft een stoornis, maar de onderzoekers kunnen niet zeggen in hoeverre dat zijn handelen heeft beïnvloed. Ze hebben daarom geen advies kunnen geven over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.
Provincie:
Tag(s):