zondag, 16. september 2012 - 23:02 Update: 08-07-2014 0:29

Oldtimerbezitters boos om mogelijke afschaffing vrijstelling MRB

Amsterdam

Nog even afhankelijk welke partijen er straks in Den Haag gaan regeren, maar de kans is groot dat de regeling voor de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB) van voertuigen ouder dan 25 jaar op de schop gaat.

Uit de verkiezingsprogramma’s blijkt dat veel partijen er de voorkeur aan geven om deze vrijstelling af te schaffen. Dit moet de schatkist zo’n € 200 miljoen opleveren dat op een andere manier besteed kan worden.

De woede onder bezitters van een oldtimer is groot. Ook veel bedrijven die oldtimers restaureren zien inmiddels donkere wolken boven hun bedrijf samentrekken.

Van Lieshout uit De Hoef is één van de vele oldtimerliefhebbers die het liefst menig vrij uurtje aan zijn bolide sleutelt, dan spit in zijn voortuin.

Ruim twee jaar geleden kocht hij een 25-jaar oude Land Rover die in Afghanistan voor het Engelse leger had gediend.
Van Lieshout investeert vooral veel tijd aan zijn hobbyauto. Ook het zoeken naar onderdelen op bijvoorbeeld automarkten hoort daarbij om zo de kosten te kunnen drukken.

De politiek lijkt voor Van Lieshout versneld een eind te maken aan zijn restauratieproject nu wegenbelastingheffing mogelijk op handen is. ''Wanneer ik wegenbelasting voor zo'n zware auto moet gaan betalen met mijn inkomen, lijkt de hobby financieel in rook op te gaan. Laat staan dat wat ik aan tijd en geld heb geïnversteerd tevergeefs is als het MRB plan wordt herzien. Ik begrijp dat de minister van Financiën snel geld nodig heeft om de Nederlandse staatsschuld af te lossen, maar moet dat ten koste gaan van mijn hobby? Zelfs in de aanloop naar de verkiezingen zette de PvdA een oude Engelse rode oldtimer diesel stadsbus in om stemzieltjes op straat te winnen. Als dit het voorbeeld moet zijn, laat ons liefhebbers dan zeker ongemoeid''.

Balkenende norm
Maar ook op oldtimerforums wordt door liefhebbers veel geschreven nu hun hobby onder druk lijkt te gaan staan. Veel politici zien oldtimerbezitters vaak ten onterechte als mensen met een inkomen boven de Balkenende norm. In de praktijk is het juist Jan met de twee rechterhanden die van opknappen weet en er plezier aan beleeft.

''Laat in stand''
Van Lieshout: ''Wanneer er dan toch ingegrepen moet worden, laat de huidige MRB-regeling voor mensen die nu een hobbyoldtimer bezitten in stand. Voor wie morgen een oudje koopt, laat dan de regeling tot vrijstelling van MRB vervallen. Pas dan zal de stroom importauto's, 'de vervuilende Mercedes', waar politici zich zogenaamd druk over maakt, vanzelf stoppen''.

Oud voorstel
Het is niet de eerste keer dat de vrijstelling voor de oldtimers ter discussie staat. Vorig jaar lag er nog een voorstel om de vrijstelling niet meer mogelijk te maken voor nieuwe voertuigen. Uiteindelijk is toen toch besloten om dit voorstel niet uit te voeren. Het begrip oldtimer is echter wel gewijzigd. Sinds 1 januari 2012 moet een auto tenminste dertig jaar oud zijn in plaats van 25 jaar bij de oude regeling. Er geldt nog wel een overgangsregeling als uw auto voor het eerst in gebruik is genomen van 1987 tot en met 1990.

De oldtimerregeling staat dus toch weer op de agenda bij een groot aantal politieke partijen. Het hangt nog even van de politieke formatie af of er ook daadwerkelijk iets gaat veranderen. De VVD is tegen het afschaffen van de regeling.
Categorie:
Tag(s):