dinsdag, 3. juli 2012 - 16:40

OM eist celstraf en behandeling tegen verdachte schudden baby

Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, geëist tegen een 22-jarige man die volgens het OM verantwoordelijk is voor het overlijden van zijn 3 maanden oude zoontje op 11 juli 2010.

Verdachte woonde met de moeder van de baby in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. In het ziekenhuis werd hen geleerd hoe ze de baby moesten verzorgen. Na de geboorte van de baby kregen zij dagelijkse begeleiding van die instelling. Op 8 juli 2010 werd de baby met klachten opgenomen in het ziekenhuis waarna hij op 11 juli 2010 is overleden. Verdachte heeft verklaard de baby hard te hebben geschud. Volgens deskundigen is het letsel dat de baby heeft opgelopen en waaraan hij is overleden veroorzaakt door het schudden door verdachte.

Het OM meent dat er gelet op de verklaring van verdachte en het feit dat hij geleerd had en dus wist hoe hij het hoofdje en nek moest ondersteunen, sprake is van opzet op de dood van zijn zoontje. Door te handelen zoals hij heeft gedaan, heeft hij willens en wetens de aanmerkelijke kans aanvaard dat zijn zoontje zou komen te overlijden.

"Onderzoek naar de persoon van verdachte heeft geleid tot het advies verdachte verminderd toerekeningsvatbaar te achten. De door de rechtbank opgelegde straf, te weten een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met als bijzondere voorwaarden een meldingsgebod bij de reclassering, ambulante behandeling en een begeleid wonen traject, is passend. De behandeling dient ervoor te zorgen dat verdachte niet nog eens letsel veroorzaakt bij een ander", aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

De rechtbank Almelo legde zijn straf op 28 oktober 2011 aan verdachte op. Verdachte stelde hoger beroep in tegen het vonnis.

Uitspraak (naar verwachting) op 17 juli 2012.
Provincie:
Tag(s):