zaterdag, 15. december 2012 - 12:52

OM eist in hoger beroep tot 6 jaar cel voor gewelddadige woningoverval

Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen tot 6 jaar geëist tegen vier verdachten. De mannen worden verdacht van een overval op een woning behorende bij een camperbedrijf in Marknesse.

De overval vond plaats in de nacht van 10 op 11 maart 2011. De bewoners werden in hun slaap overvallen door de verdachten. Ze spoten benzine op het echtpaar en bonden de vrouw vast. De verdachten namen bijna dertigduizend euro mee. De bewoners schakelden direct na de overval de politie in. Na een achtervolging werden de verdachten op de A1 bij Muiden aangehouden.

Volgens het OM waren alle vier de verdachten nauw betrokken bij de voorbereiding en het uitvoeren van de overval. Drie verdachten drongen de woning binnen, terwijl de vierde verdachte bleef wachten in de vluchtauto. Het OM houdt de verdachten gezamenlijk verantwoordelijk voor de woningoverval.

Tegen drie verdachten werd een gevangenisstraf van 6 jaar geëist. De vierde verdachte hoorde 5 jaar tegen zich eisen. Hij raakte bij zijn aanhouding gewond en liep daarbij blijvend letsel op.

De rechtbank in Zwolle-Lelystad veroordeelde de mannen eerder tot 6 jaar cel. De verdachten stelden hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank.

Een overval is een ingrijpende gebeurtenis
Een overval is voor een slachtoffer een ingrijpende gebeurtenis met vaak blijvende gevolgen. Daarnaast zorgen overvallen voor een ernstig gevoel van onveiligheid in de maatschappij. Overvallers kunnen dan ook rekenen op zware straffen. Door de buit van overvallers af te nemen zorgt het OM
ervoor dat een overval niet loont. Daarnaast ondersteunt het OM de slachtoffers bij het indienen van schadeclaims.

Uitspraak (naar verwachting) op 28 december 2012.
Provincie:
Tag(s):