vrijdag, 18. mei 2012 - 15:31

Oplossing woonschepen: mix van verplaatsen, uitkopen, legaliseren en laten liggen

Arnhem

In Arnhem liggen sinds 2007 35 woonschepen met ligplaatsvergunning op een ongewenste plek. Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om nieuwe ligplaatsen te creëren bij De Praets, in de Defensiehaven en in de Rosandepolder.

Ook is het college bereid om de ligplaatsvergunningen van schepen uit de ASM-haven terug te kopen. Het college wil acht ligplaatsen alsnog gewenst verklaren en twaalf schepen op ongewenste plaatsen laten liggen.

In het in 2007 door de gemeenteraad vastgestelde woonbotenbeleid is vastgelegd dat er binnen vijf jaar zicht moet zijn op een alternatieve locatie voor de woonschepen die op ongewenste locaties liggen. Een lastige klus, zo blijkt uit intensief onderzoek. In Arnhem is beperkt ruimte voor nieuwe ligplaatsen en buurgemeenten kunnen geen nieuwe ligplaatsen aanbieden. Het graven van een nieuwe haven voor alle 35 woonschepen brengt bovendien zulke hoge kosten met zich mee, dat het college dit in deze tijd niet verantwoord acht. Het college stelt de gemeenteraad het volgende voor:

Het college heeft besloten om acht ligplaatsen alsnog gewenst te verklaren. Het gaat om de ligplaatsen van vijf woonschepen aan de Boterdijk, een woonschip in de Haven van Coers, een woonschip aan de Westervoortsedijk en een woonschip aan de Rijnkade (mits opgeschoven in de richting van de Boterdijk).
Twaalf schepen ongewenst te laten blijven, maar bewonen toe te staan
In de Nieuwe Haven en aan de Westervoortsedijk liggen twaalf woonschepen op ongewenste locaties. Deze woonschepen liggen in een industriehaven waar ‘wonen’ ongewenst is. In verband met de aanwezige bedrijven wil het college de bestemming ook niet veranderen in ‘wonen’. Daarom stelt het college voor dat de bewoners mogen blijven liggen, maar dat de ligplaats niet wordt gelegaliseerd.

De bewoners van vijftien schepen uit de ASM-haven zijn door grondeigenaar Phanos in maart van dit jaar aangezegd de haven te verlaten. Het college heeft in maart besloten de ligplaatsvergunningen van eigenaren van de schepen uit de haven terug te willen kopen. Vooralsnog zijn drie eigenaren op dit aanbod ingegaan. Dit betekent dat nog voor twaalf schepen een nieuwe locatie moet worden gezocht.

Twaalf schepen ASM-haven naar Rosandepolder, De Praets en Defensiehaven
Voor de twaalf schepen uit de ASM-haven die een nieuwe ligplaats willen ziet het college de volgende oplossingen:

twee zelfvarende woonschepen meren aan bij De Praets.
drie woonschepen naar drie te creëren ligplaatsen in de Defensiehaven.
maximaal zeven woonschepen naar nieuw te creëren ligplaatsen aan een steiger in de Rosandepolder.

De kosten van deze maatregelen en de uitkoop van ligplaatsvergunningen worden geraamd op maximaal 1,5 miljoen euro.

Na instemming van de gemeenteraad zal het college zo snel mogelijk aan de gang gaan met het uitwerken van de oplossingen. Met name voor de voormalige bewoners van de ASM-haven is dit belangrijk, aangezien een aantal van hun woonschepen als noodoplossing gestald is in de Nieuwe Haven en zij niet op hun schepen mogen wonen. Het college schat in dat het, afhankelijk van evt. bezwaren, een paar maanden tot twee jaar duurt om alle juridische procedures te doorlopen. De Nieuwe Haven zal gedurende deze periode in gebruik blijven als stalling voor schepen uit de ASM-haven.

Wethouder Margreet van Gastel: “Er is erg hard gewerkt om alle ligplaatsopties op tafel te krijgen. We hebben hierbij bewoners, regiogemeenten, twee waterschappen en Rijkswaterstaat betrokken. Helaas blijkt het op dit moment onmogelijk om 35 permanente plekken voor wonen op het water te bieden. Het gepresenteerde pakket aan maatregelen is niet ideaal, maar wel de best mogelijke oplossing. Het college is bereid hierin fors te investeren. De problemen zijn vooral accuut voor de voormalige bewoners van de ASM-haven. Er zal tijd overheen gaan voordat ik aan al die bewoners een nieuwe ligplaats kan bieden waar zij ook mogen wonen. Dat vind ik zuur, maar het is door het betekenen van het vonnis van de rechtbank door Phanos de realiteit.”
Provincie:
Tag(s):