dinsdag, 2. oktober 2012 - 19:55

Prinses Maxima bezoekt perenbomen in Gasselternijveen

Prinses Máxima bracht dinsdagmiddag een bezoek aan Buurtvereniging Hoofdstraat-Noord in het Drentse Gasselternijveen. Deze buurtvereniging organiseert verschillende sociale activiteiten rondom een cultuurhistorische perenbomenrij in de straat. In mei 2012 won de buurtvereniging een Appeltje van Oranje.

Sinds 1990 worden (oude) perenbomen, op verzoek van de straatbewoners, in eigen beheer onderhouden. De activiteiten rondom het onderhoud van de perenbomen fungeren als sociaal bindmiddel in de buurt. De bewoners snoeien de bomen, plukken gezamenlijk de peren, organiseren een jaarlijkse perenbrunch na de oogst, hangen nestkastjes op en planten krokusbollen. Eén keer per jaar wordt de 'gouden peer' uitgereikt aan de buurtbewoner die zich het meest heeft ingezet voor de perenbomenrij.

Prinses Máxima reikt jaarlijks de Appeltjes van Oranje uit. In 2012 deed zij dit samen met de Prins van Oranje. Het Appeltje van Oranje is een prijs van het Oranje Fonds voor bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op sociaal gebied. In 2012 stond de uitreiking in het teken van Groen Groeit. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.
Provincie:
Tag(s):