maandag, 29. oktober 2012 - 9:34 Update: 08-07-2014 0:45

Recordaantal internationale passagiers via Schiphol

In 2011 vlogen bijna 50 miljoen internationale passagiers van en naar Schiphol, een record.

Van hen reisden er 28 miljoen binnen de Europese Unie. In de eerste zes maanden van 2012 maakten, vergeleken met dezelfde periode van voorgaande jaren, weer meer passagiers gebruik van Nederlands grootste luchthaven. Dit heeft het CBS maandag bekendgemaakt.

Schiphol hoogvlieger voor passagiers binnen EU

Sinds 2006 is Schiphol binnen Europa de belangrijkste luchthaven voor internationale reizigers binnen de 27 landen van de Europese Unie. Passagiers die reizen vanuit of naar landen buiten de EU maken het meest gebruik van London Heathrow. Heathrow is daarmee de drukste Europese poort naar de EU.

Schiphol-Londen populair

Ook vanuit Nederland is de vliegroute tussen Schiphol en Heathrow zeer populair. In 2009 vlogen 1,5 miljoen reizigers op deze route, in 2011 ruim 1,4 miljoen. Weliswaar daalt het aantal passagiers van en naar Heathrow door ‘overbelasting’ van het vliegveld, maar toch stijgt het totaal aantal reizigers naar de agglomeratie London. Dat komt door de groei van het aantal passagiers dat via Gatwick en Stansted vliegt. Het aantal reizigers tussen Amsterdam en de luchthavens van Barcelona, Madrid en Rome neemt toe door uitbreiding van het aantal vliegroutes.

Nederland zesde plaats in EU

Vanuit de landen van de Europese Unie reisden in 2011 bijna 967 miljoen passagiers van en naar bestemmingen in de rest van de wereld. Nederland heeft hierin al sinds 2000 een stabiele zesde plaats. Dit komt vooral door Schiphol waar 93 procent van de internationale luchtreizigers in Nederland aankomt of vertrekt.
Categorie:
Tag(s):