dinsdag, 10. juli 2012 - 17:52

Restanten vlaggenschip 'Walcheren' bij haven Vlissingen aangetroffen

Vanaf het duikhulpvaartuig Hydra van de Koninklijke Marine hebben duikers van de Defensie Duikgroep mogelijke restanten van het historische schip 'Walcheren' opgedoken.

Dit vlaggenschip, dat aan tal van grote zeeslagen meedeed, verging in 1689 in het zicht van de haven van Vlissingen. Hierbij kwamen 24 opvarenden om.

De provincie Zeeland had de marine verzocht om onderzoek te verrichten in de Scheldemonding, voor de rede van Vlissingen. Onderzoek leidde tot de aanname dat de Walcheren na de botsing met het Westerhoofd van de Koopmanshaven van Vlissingen na een vreemde zwenking tot zinken kwam ter hoogte van de voormalige ingang van de Nieuwe Haven. Zowel sonar- als magnetisch onderzoek toonde hier veel verstoringen in de bodem.

Slecht zicht
Op de aangemerkte locatie deed de marine gisteren en vandaag onderzoek met een onderwaterrobot, sonar en duikers. Zowel de sterke stroming als het zeer slechte zicht onder water maakten de zoektocht complex. Bij het onderzoek zijn tot nu toe 2 scheepsbalken van 2 en 8 meter, voorzien van metalen pennen, en een eeuwenoud bakstenen muurtje aangetroffen. Dit laatste kan volgens een Zeeuwse archeoloog onderdeel uitgemaakt hebben van de broodbakoven van de Walcheren.

Vanuit marinehistorisch oogpunt wordt grote waarde gehecht aan de zoektocht. Daarnaast bood de duikopdracht voor de marine een ideale gelegenheid voor opleiding en training van duikers en ander personeel.

De gevonden voorwerpen worden in overleg met de provincie Zeeland, de gemeente Vlissingen en culturele instellingen aan nader onderzoek onderworpen.
Provincie:
Tag(s):