vrijdag, 14. september 2012 - 8:50 Update: 08-07-2014 0:46

Ruim 10.000 nieuwe patiënten met prostaatkanker in 2010

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Daarmee staat prostaatkanker op de derde plaats als oorzaak van kanker-gerelateerde sterfte bij mannen. Dit blijkt uit cijfers over 2010 van KWF Kankerbestrijding.

Dagelijks krijgen 30 mannen te horen dat ze prostaatkanker hebben. Prostaatkanker kan worden genezen, maar alleen als het in een vroeg stadium is ontdekt. Tijdige opsporing van prostaatkanker kan door het meten van het PSA-niveau via een bloedtest.

Prostaatkanker veroorzaakt in het begin geen pijn of andere klachten. Daardoor wordt de ziekte meestal pas laat en soms zelfs te laat ontdekt. De behandelingen voor prostaatkanker kunnen erg ingrijpend zijn. Patiënten lopen het risico erna incontinent of impotent te worden.

Huisartsen zijn in de regel terughoudend in het aanraden van PSA-testen. Zij wijzen op het risico op onnodige stress en overbehandeling. De ProstaatKankerStichting.nl onderkent deze risico’s, maar vindt wel dat mannen actief geïnformeerd moeten worden over prostaatkanker en dat het testen op prostaatkanker niet afgeraden moet worden.
Categorie:
Tag(s):