vrijdag, 21. september 2012 - 17:40

Ruim 5 jaar geëist voor grootschalige BTW-fraude

Maastricht

Het Functioneel Parket heeft vrijdag voor de rechtbank Maastricht gevangenisstraffen tot vijf jaar en drie maanden geëist tegen tien mannen die verdacht worden van deelname aan een criminele organisatie die zich jarenlang bezig hield met omvangrijke, internationale BTW-fraude met gebruikte auto's.

'De fiscus heeft aan de verdachten naheffingen opgelegd voor in totaal zo'n 6.500.000 euro', meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Uit het onderzoek door de Fiod komt naar voren dat de verdachten tussen 2002 en 2007 met behulp van stromannen, tientallen plofbedrijven en valse papieren, misbruik maakten van de fiscale regelgeving. Op grote schaal werden gebruikte auto's uit het buitenland - voornamelijk uit Duitsland ingekocht en doorverkocht aan Belgie en Italie.

De fiscale margeregeling is valselijk toegepast..De vereiste BTW is niet of slechts gedeeltelijk betaald. Honderden auto's van duurdere automerken zijn bij de fraude betrokken.

Het Openbaar Ministerie ziet de 40-jarige verdachte uit Zwitserland en de 57-jarige verdachte uit Maastricht als de leiders van de criminele organisatie. Tegen de 57-jarige verdachte eiste de officier vijf jaar en drie maanden gevangenisstraf.

De 40-jarige verdachte hoorde vier jaar en twee maanden tegen zich eisen. Uit onderzoek komt naar voren dat zij zich dagelijks bezig hielden met de fraude en dat zij zich ermee verrijkten. De overige verdachten hielpen de fraude mogelijk maken.

Ze fungeerden onder meer als papieren directeur of stelden een plofbedrijf beschikbaar, verrichtten diverse hand en spandiensten, deden onjuiste belastingaangiften ook in het kader van hun eigen autobedrijf en fungeerden als boekhouder.

Tegen de andere acht verdachten die zich vandaag voor de rechter moesten verantwoorden eiste de officier van justitie straffen van 11 maanden tot drie jaar en drie maanden gevangenisstraf.

De officier van justitie vindt gevangenisstraffen op de plaats: "Deze fraude leidde tot meer omzet en winst. Het is concurrentievervalsend, benadeelt niet alleen de eerlijke bedrijven in de autobranche, maar ook de belastingbetaler. Het is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het
belastingsysteem."
Provincie:
Tag(s):