donderdag, 4. oktober 2012 - 9:35

Salmonella-uitbraak door gerookte zalm

Den Haag

Verschillende levensmiddelenfabrikanten hebben de met salmonella besmette zalm van visfabrikant Foppen verwerkt in hun producten met gerookte zalm.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten deze producten niet te consumeren. Het gaat bijvoorbeeld om bepaalde maaltijdsalades en zalmsalades voor op toast.

De NVWA heeft op haar site een lijst staan van alle producten waarvan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nu weet dat er besmette gerookte zalm in is verwerkt. Deze producten zijn door de supermarkten uit de schappen gehaald, maar het is mogelijk dat consumenten deze producten wel in hun koelkast of vriezer hebben liggen.

Omdat bedrijven op dit moment nog verder onderzoeken in welke producten de besmette zalm verwerkt is, is het waarschijnlijk dat er de komende dagen meer producten besmet blijken. De fabrikanten of leveranciers van deze producten zullen dit aan consumenten laten weten via productwaarschuwingen in de landelijke dagbladen. Deze productwaarschuwingen worden ook gepubliceerd op de website van de NVWA.

Besmette gerookte zalmproducten van de Nederlandse visfabrikant Foppen zijn de oorzaak van een salmonella-uitbraak in Nederland. In de gerookte zalm is dezelfde soort salmonella gevonden als bij zieke patiënten: salmonella Thompson. De firma Foppen levert zalm aan een groot aantal visverwerkende bedrijven, supermarkten, groothandelsbedrijven en vishandelaren. De NVWA heeft alle gerookte zalm van deze fabrikant uit de handel laten nemen.
Provincie:
Tag(s):