maandag, 25. juni 2012 - 8:17

Schippers stopt mogelijk proef vrije tandartstarieven

In een brief aan de Tweede Kamer laat demissionair minister Schippers van Volksgezondheid weten dat zij het experiment met vrije tarieven voor tandartsen en mondhygiënisten zal stoppen als deze hun prijzen voor het einde van het jaar niet laten dalen.

Dit is een laatste waarschuwing van de bewindsvrouw, zo schrijft de Telegraaf maandag. Sinds begin dit jaar de tarieven voor mondzorg werden vrijgegeven zijn de prijzen veel meer omhoog gegaan dan in 2011.

Schippers heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd voorbereidingen te treffen om de proef te stoppen. Met het experiment wilde Schippers bereiken dat patiënten meer keuze zouden krijgen en dat de kwaliteit van de behandelingen zou toenemen, maar vooralsnog is er bij de minister vooral onvrede over gestegen tarieven gedurende de eerste 3 maanden van dit jaar.
Een woordvoerder van de minister in de krant: 'Als een proef werkt, ga je ermee door. Als het niet werkt, stop je ermee. De tandartsen krijgen nog een kans maar het moet snel verbeteren.' Een nieuw onderzoek dat in het najaar verschijnt, moet de doorslag gaan geven.

Een woordvoerster van de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde reageert in het AD:' 'We zijn er heilig van overtuigd dat tandartsen goed bezig zijn, er worden resultaten geboekt. Er is nu nog onvoldoende zicht op de kosten, omdat het volume aan behandelingen nog te klein is. Dit experiment kreeg niet voor niets de duur van 3 jaar. Laten we het nu gewoon een kans geven.'

De prijsstijging blijkt in het eerste kwartaal 6,1 procent te zijn. Het overstapgedrag is beperkt tot 2 tot 6 procent.
Provincie:
Tag(s):