woensdag, 26. september 2012 - 13:33

Straatroof pinautomaat blijkt door 'slachtoffer' verzonnen

Groningen

Het Roofcoördinatieteam van Regiopolitie Groningen heeft deze week vastgesteld dat een aangifte van een straatroof in de binnenstad van Groningen is verzonnen door een 20-jarige jongeman uit Groningen. Dit meldt de politie woensdag.

Aangifte
De 20-jarige Stadjer liep zaterdagmorgen 1 september j.l. in de Folkingestraat in Groningen. Plotseling zou hij zijn aangesproken door vijf mannen. Onder bedreiging van een steekvoorwerp zou hij geld hebben moeten pinnen bij een pinautomaat op de Vismarkt. De straatrovers zouden er vervolgens met het geld van het slachtoffer vandoor zijn gegaan. Het slachtoffer raakte bij de beroving niet gewond.

Recherchewerk ontmaskert aangever
Na gedegen recherchewerk kon worden vastgesteld dat er geen sprake was geweest van een straatroof. Op de veiliggestelde bewakingsbeelden bleek dat er bij het opnemen van het geld geen overvallers waren te zien.

Ook werd duidelijk dat er geen enkele vorm van dwang op het slachtoffer werd uitgeoefend. De politie had na het zien van de beelden ernstige twijfels over het waarheidsgehalte van de aangifte.

Motief
Tijdens een nader verhoor werd “het slachtoffer” geconfronteerd met de onderzoeksgegevens. Hierbij gaf hij al snel toe dat zijn aangifte niet klopte. Hij verklaarde dat er geen sprake was geweest van een straatroof en dat hij het geld zelf had opgenomen. Omdat hij de uitgaven niet kon verantwoorden verzon hij het verhaal van de overval.

Beslissing
De verdachte is na verhoor heengezonden. De politie onderzoekt de mogelijkheid of zij de kosten van het onderzoek (manuren) op de Groninger kan verhalen.

De politie maakt proces-verbaal op voor van het doen van valse aangifte. Het onderzoek naar de vermeende straatroof is afgerond. Het proces-verbaal wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie.

De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat met de verdachte gaat gebeuren. De politie en het Openbaar Ministerie vinden het een zeer kwalijke zaak als capaciteit aan dergelijke zaken verloren gaat.
Provincie:
Tag(s):