woensdag, 25. januari 2012 - 15:51

Tjeenk Willink benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau

Den Haag

Herman Tjeenk Willink is woensdag benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau.

Willink kreeg de onderscheiding woensdag uit handen van koningin Beatrix tijdens de Buitengewone Vergadering van de Raad van State aan het Binnenhof in Den Haag. Daar werd afscheid genomen van Tjeenk Willink als vice-president van de Raad van State.

Bij deze vergadering waren ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig, evenals minister-president Rutte, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de ministers van BZK en Veiligheid en Justitie.

Herman Tjeenk Willink ontvangt de koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten als vice-president van de Raad van State. Hij bekleedt deze functie sinds 1 juli 1997. Omdat hij deze maand 70 jaar is geworden, gaat hij per 1 februari met pensioen.

Mr. H.D. Tjeenk Willink begon zijn loopbaan in 1968 als wetenschappelijk medewerker bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Van 1972 tot 1986 was hij achtereenvolgens (raad)adviseur bij het Ministerie van Algemene Zaken en regeringscommissaris voor de reorganisatie van de rijksdienst.

In die periode was hij ook vier jaar buitengewoon hoogleraar politieke en bureaucratische besluitvorming aan de Katholieke Universiteit Brabant. Van 1987 tot 1997 is hij lid geweest van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, sinds 1991 als voorzitter.

Hij heeft in de loop der jaren veel nevenfuncties bekleed. Momenteel is hij nog lid van de Raad van Toezicht van de Anne Frank Stichting, lid van de Raad van Toezicht van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe en lid van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk.
Provincie:
Tag(s):