woensdag, 26. september 2012 - 10:24 Update: 08-07-2014 0:46

Verzekerde draait zelf op voor vandalisme aan auto

Een eraf getrapte spiegel of een auto die compleet in brand gestoken wordt. De automobilist die te maken krijgt met vandalisme aan zijn auto, is hier bijna altijd financieel de dupe van, constateert vergelijkingssite Geld.nl.

Naar aanleiding van de rellen in Haren afgelopen weekend waarbij verschillende auto's werden vernield bracht de site in kaart wat de gevolgen zijn voor de verzekerde. "Bij vandalisme aan je auto, waarbij van een dader geen enkel spoor is, kun je kiezen: of de schade zelf betalen of een claim indienen bij je verzekeraar", legt Paul Huibers van Geld.nl uit. "Een claim gaat echter ten koste van je schadevrije jaren waardoor je meer premie gaat betalen."

Of je als slachtoffer van vandalisme een claim kunt indienen bij je verzekeraar hangt af van de dekking die je hebt gekozen. De meest vormen van vandalisme, kun je alleen claimen als je een WA+Volledig Casco verzekering (All Risk) hebt. Sommige vormen van vandalisme kun je echter ook al claimen bij een WA+Beperkt Casco dekking, zoals een ingeslagen ruit, schade na poging tot diefstal en brandstichting. Het claimen van een schade gaat echter wel ten kosten van je schadevrije jaren en daarmee van je no-claimkorting waardoor in de meeste gevallen je premie omhoog gaat "Los van het gegeven dat het erg vervelend is dat mensen niet van je spullen kunnen afblijven heeft het dus ook nog eens financiële gevolgen voor het slachtoffer", stelt Huibers.

Behalve dat een claim voor vandalismeschade je (een deel van) je no-claimkorting kost, krijg je daarnaast ook nog te maken met het eigen risico. Daarom adviseert Huibers altijd goed af te wegen of zelf betalen niet goedkoper is. “Of zelf betalen gunstig is hangt af van het aantal opgebouwde schadevrije jaren, de hoogte van het schadebedrag, het eigen risico dat je verzekeraar hanteert en eventueel andere geclaimde schades dat jaar. Een afgebroken spiegel is bijvoorbeeld een kleine schade waarvan de kosten niet opwegen tegen de terugval in schadevrije jaren. Je kunt zulke schades dus vaak beter zelf betalen.”
Categorie:
Tag(s):