donderdag, 20. december 2012 - 18:13

Vier gebiedsverboden tegen overlastgevers binnenstad Eindhoven

Eindhoven

Burgemeester Van Gijzel heeft drie gebiedsverboden opgelegd aan mensen die zich herhaaldelijk misdragen in het centrum van Eindhoven.

Op 10 december gaf locoburgemeester Fiers ook al iemand een gebiedsverbod om die reden. De vier verboden zijn opgelegd op basis van de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast.

In drie gevallen gaat het om rondhangende drugsdealers. Het betreft een 21-jarige en een 23-jarige man uit Eindhoven en een 24-jarige man zonder vaste woonplaats. Zij hangen steevast rond in portieken en schuwen geweld en beledigingen niet, ook niet tegen de politie. De 24-jarige man heeft zich op 7 december nog met geweld tegen de politie verzet, toen die hem bekeurde.

De drie dealers vallen onder de nieuwe integrale aanpak van een groep overlastgevende Antillianen in de binnenstad. Er wordt letterlijk op de overlastgevende personen afgestapt om te zorgen dat zij geen overlast meer veroorzaken en om te stimuleren dat zij andere keuzes maken in hun leven. De maatregelen worden met de diverse partijen afgestemd: perspectief bieden, drang, dwang en opsporing en vervolging van strafbare feiten. Wethouder Scholten: "We werken samen met hulpverlening en politie en justitie. Iedereen heeft er belang bij dat die mensen hun leven op de rails krijgen. Wie dat niet wil, moet wegwezen. En wie wel wil, kan hulp krijgen." De drie dealers mogen drie maanden niet in de binnenstad van Eindhoven komen. Deze verboden kunnen worden verlengd als dat nodig is.

Het vierde gebiedsverbod is opgelegd aan een 20-jarige man uit Eindhoven. Hij pleegt op stapavonden (met name op Stratumseind) diefstallen, gedraagt zich gewelddadig en beledigt mensen die hem tegenhouden of de politie die hem aanhoudt. Hij mag nu drie maanden op stapavonden (inclusief oudjaar en carnaval) niet in het horecagebied komen. Ook dit verbod kan worden verlengd. Veilig uitgaan is een prioriteit van de gemeente. Ook hierbij wordt samengewerkt, bijvoorbeeld met horecaondernemers. Uitgaan moet kunnen zonder dat lijf en spullen van bezoekers, exploitanten en de politie gevaar lopen.
Provincie:
Tag(s):