vrijdag, 14. december 2012 - 10:11 Update: 08-07-2014 0:44

Vooral import uit BRIC-landen

BRIC-landen zijn vooral leveranciers van goedkope import en grondstoffen in plaats van een afzetmarkt. De Nederlandse invoerwaarde uit BRIC-landen was in 2011 ruim drie keer zo groot als de uitvoer. Met bijna 31 miljard aan invoer is China voor Nederland het belangrijkste BRIC-land. Dit blijkt uit de Internationalisation Monitor 2012.

Meer dan 25 duizend Nederlandse bedrijven, ofwel ruim 15 procent, importeerde in 2010 goederen uit BRIC. Het merendeel haalde producten uit China. Bijna 7 duizend bedrijven (7 procent van alle exporteurs) voerden hun producten uit naar BRIC. China en Rusland waren de belangrijkste exportlanden.

Bedrijven die met BRIC-landen handelen zijn relatief vaak actief in de groot- en detailhandel. Ruim 55 procent van de importeurs en 46 procent van de exporteurs uit deze branche handelt met de BRIC-landen. Dit zijn relatief kleine bedrijven. Het grootste deel van de invoerwaarde komt voor rekening van bedrijven in de industrie en de transportsector.
Exporteurs naar BRIC-landen zijn relatief vaak grote, industriële bedrijven. Zij zijn groter dan de gemiddelde exporteur en vertegenwoordigen een hogere handelswaarde.
Categorie:
Tag(s):