donderdag, 2. augustus 2012 - 17:56

Vrachtwagenchauffeur manipuleert tachograaf met afstandsbediening

Rotterdam

Maandagavond 30 juli werd op de Reeweg te Rotterdam een 34-jarige chauffeur gecontroleerd. 'De tachograafschijf gaf rust weer terwijl hij op dat moment aan het rijden was wat wijst op manipulatie', meldt de politie donderdag.

De chauffeur was nog geen jaar eerder al beboet voor fraude met de tachograaf. Dit keer maakte hij gebruik van een meer ingenieuze wijze van manipulatie. Onderzoek aan de tachograaf en in het voertuig leverde niet direct een antwoord op met betrekking tot hoe de fraude werd gepleegd.

Nadat de chauffeur werd medegedeeld dat zijn voertuig met inhoud in beslag zou worden genomen om op zijn kosten technisch te worden onderzocht, gaf de chauffeur toch een verklaring over de wijze van frauderen.

Afstandbedieining
Hij toonde een afstandbediening en verklaarde dat hij met die afstandbediening de tachograaf van het voertuig zelf kon bedienen en op rust kon zetten tijdens het rijden. De tachograaf werd ter plaatse door de verkeerspolitie uitgebouwd en inclusief de afstandbediening in beslag genomen.

De chauffeur verklaarde het apparaat gedurende een vakantie in het buitenland te hebben laten aanpassen en na terugkomst in Nederland weer in de auto te hebben laten bouwen.

De bestuurder kreeg een bevel tot staken van de arbeid opgelegd voor de duur van negen uur. Tevens mocht de chauffeur niet verder rijden voordat er een nieuwe tachograaf in het voertuig werd gebouwd door een erkend bedrijf.

Het boetebedrag voor chauffeur kan oplopen tot ongeveer 8000 euro en ook de kosten van de nieuwe tachograaf en de inbouwkosten van het garagebedrijf, ongeveer 3000 euro, zijn voor zijn rekening.

De politie houdt extra controles op fraude met de tachograaf. Uit controles van de Verkeerspolitie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in de maand juli bleek bij 30% van de gecontroleerde chauffeurs gefraudeerd te worden.

Tijdens een driedaagse controle door de verkeerspolitie Rotterdam-Rijnmond en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan de zuidzijde van Rotterdam afgelopen juli bleek dat van de 70 gecontroleerde chauffeurs 30% op enigerlei wijze fraudeerden. Veelal werd dit gedaan door het gebruikmaken van een magneet.
Provincie:
Tag(s):