zaterdag, 3. november 2012 - 20:26

VVD in één week tijd 11 zetels kwijt

Het onderzoeksbureau Peil.bv van Maurice de Hond heeft eens gepeild in hoeverre het regeerakkoord invloed heeft op de zetelverdeling.

Uit die peiling blijkt dat de VVD in één week tijd veel kiezers is kwijtgeraakt en een verlies van 11 zetels boekt. De partij zakt van 38 naar 27 zetels. Dit melden verschillende media.

De Hond zegt hierover: "Ik heb niet eerder gezien dat in zo’n korte tijd een partij zoveel zetels verliest als de VVD." De coalitie van VVD en PvdA komt nu op 57 zetels, 22 minder dan 8 weken geleden. Bij de PvdA was er de afgelopen acht weken al sprake van een geleidelijke daling, bij de VVD nog niet.

De VVD-aanhang zou volgens Frits Wester vooral boos zijn over de verhoging van de zorgpremie. 42 procent van de VVD-stemmers zegt spijt te hebben van de keuze om te stemmen op de VVD, zo meldt BNR Nieuws. Maar ook de PvdA daalde fors in de peilingen, van 38 naar 31 zetels en deze week verliest de partij weer een zetel. De coalitie heeft nu een meerderheid van 79 zetels, volgens de laatste peiling komen ze nu niet verder dan 57 zetels.

Het verlies van de VVD betekent winst voor de PVV. De partij van Wilders stijgt met 4 zetels naar 20. Ook CDA en D66 winnen, met elk twee zetels. De SP stond al op 6 zetels winst en stijgt 1 zetel naar 22. 50PLUS stijgt nu naar 5 zetels en staat hiermee op 3 zetels winst. En de Partij voor de Dieren staat nu op 4 zetels, 2 zetels winst.
Provincie:
Tag(s):