woensdag, 27. juni 2012 - 19:16

Zeeland herdenkt afschaffing slavernij

Jaarlijks herdenkt Zeeland de afschaffing van de Zeeuwse slavernij. Altijd op 1 juli, maar omdat deze dag dit jaar op zondag valt, wordt de herdenking op zaterdag 30 juni gehouden.

Centraal in de herdenking, georganiseerd door de Stichting Monument Middelburg en de Provincie Zeeland, staat de kranslegging bij het slavernijmonument op de Balans in Middelburg.

De kransen worden dit jaar gelegd door het Provinciaal Bestuur van Zeeland samen met de Ambassade van de Republiek Suriname, de gemeente Middelburg samen met de St. Cultureel Erfgoed Zeeland, het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis) samen met het Zeeuws Archief en de St. Monument Middelburg samen met kinderen van de Algemene Basisschool Middelburg.

Het programma begint om 13.30 uur, waar iedereen welkom wordt geheten op het Abdijplein, bij het Zeeuws Museum. Na een welkomswoord en korte lezingen door gedeputeerde Van Heukelom, directeur NiNsee dr. Cain, prof. dr. Den Heijer van de universiteit Leiden en de st. Monument Middelburg worden de kransen gelegd bij het slavernij monument op de Balans.

Daarna zullen op het Abdijplein optredens zijn, en kan iedereen genieten van Surinaamse en Antilliaanse hapjes.
Provincie:
Tag(s):