zondag, 18. november 2012 - 18:20

'Zoveel boosheid aan zoveel keukentafels over WW-plannen kabinet'

Den Haag

Op een landelijke bijeenkomst van FNV Bouw over de toekomst van de arbeidsmarkt hebben vakbondsleden duidelijk gemaakt de WW- en ontslagplannen van het kabinet niet te zullen accepteren.

De onrust op de werkvloer is groot, zo bleek dit weekend, net als de bereidheid de plannen hoe dan ook van tafel te krijgen.

Pijn
Werknemers in de bouw en aanpalende sectoren voelen de pijn van de economische crisis als geen ander. Hun banen gaan in moordend tempo verloren en bedrijf na bedrijf gaat over de kop.

“Binnen die context de WW uitkleden en de bescherming tegen ontslag de nek omdraaien, zorgt voor zoveel boosheid aan zoveel keukentafels, dat het kabinet hier duidelijk over een grens gaat: één die mensen bereid zijn te verdedigen” reageert vicevoorzitter Charley Ramdas van FNV Bouw.

Kinderen
De leden van de bond maken zich niet alleen zorgen om hun eigen positie op de arbeidsmarkt, maar ook om die van hun kinderen. Om de WW voor de toekomst te behouden zei een meerderheid van de aanwezige leden zelfs een werknemerspremie te willen gaan betalen.

“Hun kijk op zaken is heel helder” zegt Ramdas. “Handen af van de WW, handen af van de preventieve toets bij ontslag. Investeren in hulp bij het vinden van nieuw werk, maar mét oog voor leeftijd. Want heeft een bouwvakker van 60 die ontslagen wordt het meest baat bij een andere baan of bij iets anders? En de rechten van flexwerkers moeten toegroeien naar die van mensen met een vast contract.”

Glijbaan
De noodzaak voor dit laatste wordt breed gevoeld. “De angst voor de ‘glijbaan’ is groot” constateert Ramdas, die daarmee doelt op het doemscenario voor veel werknemers met een vaste arbeidsovereenkomst.

Hierbij worden ze met gemak ontslagen, krijgen ze weinig WW, hebben ze geen uitzicht op vast werk en kunnen ze alleen nog als flexwerker aan de slag: zonder ontslagbescherming, recht op scholing of pensioenopbouw.

Massa creëren
De bijeenkomst van FNV Bouw in Utrecht trok zo’n tweehonderd mensen 'uit alle hoeken en gaten van Nederland'. Met de resultaten gaat de bond de bouwplaats op en de fabriek in, kondigt vicevoorzitter Ramdas aan.

“Ik heb de mensen die zich vandaag hebben uitgesproken letterlijk gevraagd hun standpunten mee te nemen naar hun werk. Zowel zij als ik willen nu meer massa creëren, meer momentum. Andere bonden zullen zeker aanhaken. Het wordt misschien een koude winter, maar het kabinet Rutte-Asscher zou het op dit punt nog héél warm kunnen krijgen.”
Provincie:
Tag(s):