dinsdag, 16. april 2013 - 7:34 Update: 03-07-2014 0:59

Aanslag Boston eist 3 doden en zeker 144 gewonden van wie 17 kritiek

Foto van aanslag Boston | Divers
Foto: Divers
Boston

In Boston zijn gisteren drie mensen gedood bij twee bomaanslag. Nog eens 144 mensen raakten gewond van wie er 17 in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

Dat maakte de politie vannacht op een persconferentie bekend. Onder de doden zou een jongetje van 8 jaar zijn, die net als alle anderen slachtoffers in het publiek stond. Het is op dit moment nog onduidelijk wie er achter de aanslagen zit. De politie en FBI leiden het onderzoek. President Obama reageerde direct op de aanslag en sprak zijn medeleven uit. ''We gaan dit uitzoeken tot op de bodem wie dit heeft gedaan en waarom dit is gedaan. Maar vergis je niet: de daders zullen de volledige aandacht van justitie krijgen. We zullen ze ter verantwoording roepen."


Inval
De politie heeft inmiddels ook een inval gedaan in een appartement in een buitenwijk van Boston. Niemand is aangehouden. Meer details zijn daarover nog niet over bekend. In een ziekenhuis hebben agenten gesproken met een Saudiër. Hij zou vlak bij de explosie zijn geweest en gewond zijn geraakt. Ondanks dat hij nog geen verdachte is, wordt hij door de autoriteiten in de gaten gehouden. Kort na de aanslagen hielden de locale autoriteiten al rekening met een aanslag. Er wordt samengewerkt met lokale autoriteiten. Een FBI-woordvoerder zei op de persconferentie dat "een misdrijf" wordt onderzocht, maar dat er ook rekening wordt gehouden met een terroristische aanslag. Hoewel de verantwoordelijken voor de explosies nog niet bekend zijn, zijn in verschillende Amerikaanse steden extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Ook zijn er extra veiligheidsmaatregelen rond het gebied van het Witte Huis.

Geen Nederlanders gewond

De explosies vonden plaats drie uur na de start van de marathon vlak bij de finish. In een hotel in Boston is door de politie een derde explosief gevonden. Deze hebben ze gecontroleerd af laten gaan. De NBC meldde eerder dat het om huisgemaakte explosieven gaat die waarschijnlijk op afstand zijn bediend. Ook bij een ander hotel zou een vierde explosief zijn gevonden. Andere hotels werden direct ontruimd. De inwoners in de stad werd kort na de aanslag geadviseerd voorlopig binnen te blijven en zich niet in drukke centra's te begeven.
 

Aan de marathon deden 27.000 sporters mee, waaronder 72 Nederlanders. Aan de kant van de Nederlands vielen geen gewonden. Wel waren er enkele Nederlanders getuige van de explosies. Een Brabantse loper uit Tilburg passeerde net de finish toen de bom afging.

 

Categorie: